Specialiştii de la Banca de Resurse Genetice şi Vegetale din Buzău au aclimatizat un soi nou de migdale

Specialiştii de la Banca de Resurse Genetice şi Vegetale din Buzău au aclimatizat un soi nou de migdale, mai gustoase decât alunele şi rezistente la temperaturi extreme. În plus, migdalele de pământ, cum se numesc ele, ajută la regenerarea solurilor degradate.

Reporter: La sediul Băncii de Resurse Vegetale Genetice Buzău din Parcul Crâng este cultivată pe eşantioane o plantă nouă adusă în România: migdalul de pământ, originară, de altfel, de pe malurile Nilului. Costel Vânătoru conduce acest organism de cercetare. El spune că în cadrul studiului se caută rezistența plantei la condiții meteo extreme, cum ar fi seceta sau înghețul, dar și care este capacitatea acesteia de a îmbogăți soluri degradate, precum zonele forestiere tăiate pe ras.

Costel Vânătoru: Poate fi cultivată cu succes ca plantă anuală și chiar și perenă, pentru că se păstrează în sol bine fructele peste iarnă, poate regenera și de la un an la altul. Nu s-au depistat boli și dăunători care să afecteze cultura. Poate fi cultivată în sistem ecologic fără probleme. Are potenţial mare de producție. De la ea se consumă, practic, migdale din pământ, care sunt asemenea unor alune de pământ, cu precizarea că sunt mult mai dulci și mai gustoase. Se păstrează foarte bine după recoltare, se spală și pot fi consumate ca atare sau în diverse preparate culinare.

Reporter: Migdalele de pământ sunt fructe comestibile și pentru om, dar pot intra lejer și în hrana animalelor, mai ales a celor sălbatice./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 iulie