2024. július 23.

Ma hirdetik ki a tanárok kinevezési vizsgáinak első eredményeit

Ezeket az iskolai tanfelügyelőségeken és az erre a célra létrehozott honlapon teszik közzé. Az elégedetlen jelentkezők szerdán 12 óráig nyújthatnak be fellebbezést, a végleges eredményeket pedig jövő szerdán hirdetik ki. Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint több mint 31 ezer jelölt vett részt az írásbeli vizsgán, közülük több mint 2500-an személyes vagy egészségügyi okok miatt visszaléptek. A vizsgáról 49 résztvevőt zártak ki, közülük 11-et csalás vagy csalási kísérlet miatt. Állandó alkalmazáshoz a jelölteknek legalább 7 pontot kell elérniük az írásbeli és a gyakorlati vizsgán, míg meghatározott idejű kinevezéshez (helyettesítésre) legalább 5-öt az írásbeli és a gyakorlati vizsgán. (Radio România Actualităţi)

Országszerte vízkorlátozásokat léptettek életbe

Románia csaknem 450 városában, községében és falujában bizonyos órák között korlátozásokkal biztosítják a vízellátást. Az „Apele Române” (Román vizek) Országos Igazgatósága szerint ez a hazai települések 15%-át érinti. A szakemberek arra szólítják fel a lakosságot, hogy a háztartási tevékenységek során lehetőség szerint fontolják meg a víz tárolásának és visszaforgatásának alternatív módjait, az ipari és mezőgazdasági szektorban dolgozók számára pedig víztakarékossági útmutatót állítottak össze, amely az intézmény honlapján olvasható.

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Nicoleta Turcu beszámolt, az érintett települések között hat város van: Dorohoi, Németvásár (Târgu Neamt), Aknavásár (Târgu Ocna), Roman, Pascani, Hârlău és részben Iaşi. Botoșani, Iași és Fehér megyében van a legtöbb ilyen problémával küzdő település. Az aszály miatt sok kút is kiszáradt azokon a területeken, ahol nincs vízhálózat. Mintegy 250 településről jelentettek ilyen helyzetet, ezek közül a legtöbb Moldvában van. Az aszály miatt több helyen is azt panaszolják a gazdák, hogy elvesztették idei termésüket. Különösen ott jellemző ez a helyzet, ahol nincs lehetőség öntözésre. (Radio România Actualităţi)

Különleges biztonsági intézkedéseket foganatosítottak „Tusványos” idejére

A Hargita Megyei Prefektusi Hivatal tájékoztatása szerint, a Belügyminisztérium intézményei biztosítják a közrendet és a biztonsági intézkedéseket a július 23. és 28. között a Tusnádfürdőn megrendezésre kerülő úgynevezett „Tusványos” – 2024 Nyári Szabadegyetem és Diáktábor ideje alatt, ahová Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét is várják.

A rendezvényen és környékén naponta 80 rendőr lesz jelen a közrendvédelmi, a közlekedési, a bűnügyi és a különleges műveleti egységekből. A katonai tűzoltók is beavatkoznak majd minden vészhelyzetben, mind a veszélyes időjárási vagy hidrológiai jelenségek hatásainak korlátozásában, figyelembe véve az elkövetkező időszakra vonatkozó előrejelzéseket. (Radio România Actualităţi)

A buzău-i Növényi Génmegőrzési Központ szakembereinek sikerült egy új mandulafajtát akklimatizálniuk

Ez ízletesebb, mint a mogyoró, és ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek. Ráadásul az őrölt mandula, segít a leromlott talaj regenerálásában.

A közszolgálati rádió tudósítója elmondta, hogy a Nílus partjáról származó, Romániába hozott új növényt, a földimandulát a Crâng Parkban található Buzău Növényi Génmegőrzési Központban termesztik kísérleti jelleggel. Costel Vânătoru vezeti az ezzel foglalkozó kutatócsoportot. Elmondása szerint a tanulmány a növény szélsőséges időjárási körülményekkel, például a szárazsággal vagy a fagyokkal szembeni ellenálló képességét vizsgálja, de azt is, hogy képes-e a leromlott minőségű talajt, például a kivágott erdőterületeket feljavítani.

Costel Vânătoru: A növény egynyári, sőt évelő növényként is sikeresen termeszthető, mivel a termését télen is jól tartja a talajban, és egyik évről a másikra képes regenerálódni. Nem találtak betegségeket és kártevőket, amelyek a termést károsítanák. Gond nélkül termeszthető ökológiai módon is. Nagy terméspotenciállal rendelkezik. Gyakorlatilag őrölt mandulaként fogyasztják, amely hasonló az őrölt mogyoróhoz, de sokkal édesebb és ízletesebb. Betakarítás után nagyon jól eltartható, megmosva, magában vagy különböző ételekben fogyasztható.

Riporter: A földimandula az emberek számára ehető, de állati takarmányként is felhasználható, különösen a vadon élő állatok számára. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin