Realizator: Nicoleta Turcu – Bucureștenii vor avea posibilitatea să plătească mai puțin pentru apă caldă și căldură; un parteneriat pentru energie geotermală în capitală a fost semnat marți la ELCEN și compania americană Sage Geosystems – un important actor pe piața de energie. Proiectul ar urma să fie realizat cu finanțare din fondul de modernizare – a explicat ministrul energiei, Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja: Bucureștiul are energie geotermală în nordul capitalei, e păcat să nu o folosim, sunt foraje existente. Există date și cu acest studiu și cu finanțare din fondul pentru modernizare, în câțiva ani de zile vom putea beneficia pentru prima dată de energie geotermală în sistemul de termoficare bucureștean.
Realizator: Directorul Electrocentrale București, Claudiu Crețu, a explicat care sunt etapele înainte ca acest proiect amplu să devină realitate. E important însă să începem – a spus el.
Claudiu Crețu: În primă fază avem nevoie de un studiu de fezabilitate. Studiul de fezabilitate va arăta exact etapele următoare. Ca urmare, va fi nevoie de noi foraje, va fi nevoie de sonde, va fi nevoie de instalații, va fi nevoie de pompe care să preia această energie, partea de automatizare, digitalizare etc. Vom merge către finanțare, specialiștii tehnici contractați de către fondul de modernizare pentru toate aceste proiecte se evaluează, vor evalua, vor vedea dacă acest proiect este fezabil sau nu sau dacă trebuie îmbunătățiri aduse proiectului. La acel moment vom avea detalii cu privire la sume, cât, cum, câți ani etc., dar e important să începem./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat
(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 iulie)