China face o nouă descoperire importantă pe Lună

Mostrele de sol lunar aduse pe Pământ în timpul misiunii spațiale chinezești Chang’e-5 din 2020 conțin urme de apă, au indicat cercetătorii într-un studiu publicat luni 22 iulie de jurnalul de limbă engleză Nature Astronomy. Chang’e-5 a fost prima misiune spațială din ultimele decenii care a adus cu succes mostre lunare pe Pământ.
Un detector în infraroșu de la agenția spațială americană (NASA) confirmase deja în 2020 existența apei pe Lună. Oamenii de știință au găsit urme de apă și în analizele recente ale probelor datând din anii 1960 și 1970.
Dar mostrele Chang’e-5 provin de la o „latitudine mult mai mare”, oferind noi indicii despre forma apei de pe suprafața Lunii, scriu oamenii de știință chinezi.
Probele sugerează că „moleculele de apă pot persista în zonele luminate de soare ale Lunii sub formă de săruri hidratate”, subliniază studiul.
Luna trecută, o altă sondă chineză, Chang’e-6, a adus înapoi pe Pământ primele mostre aduse vreodată din partea ascunsă a Lunii.
China și-a dezvoltat considerabil programele spațiale în ultimii treizeci de ani, pompând miliarde de euro în acest sector pentru a ajunge din urmă liderii americani, ruși și europeni.
Beijingul speră să lanseze prima sa misiune cu echipaj pe Lună până în 2030. De asemenea, intenționează să construiască o bază lunară. (www.lesoir.be – 23.07.2024)/rlambru

RADOR RADIO ROMÂNIA (23 iulie 2024)