Marți începe Tusványos – Managerul de program promite o tabără care aderă la valorile de dreapta și este deschisă dialogului

RADOR RADIO ROMÂNIA (23 iulie) – Cea de-a 33-a Universitate de Vară şi Tabăra Studențească Bálványos (cunoscută sub numele de Festivalul Tusványos sau pur și simplu Tusványos), care insistă pe valorile de dreapta și este deschisă dialogului onest cu cei care gândesc altfel, va începe marți la Băile Tuşnad, organizată în comun de Consiliul Tineretului Maghiar din Transilvania (MIT) și Fundația Pro Minoritate din Budapesta.
„Combinând numele locației originale și ale locației actuale, denumită Tusványos, motto-ul seriei de evenimente, care durează până în zorii zilei de duminică, anul acesta este: Pe drumul drept, care se referă, pe de o parte, la comunitatea ideologică creștin-conservatoare, de dreapta, a fondatorilor, iar pe de altă parte, la dezvoltarea condițiilor logistice, deoarece festivalul își întâmpină vizitatorii în condiții care se îmbunătățesc în fiecare an”, a explicat Krisztina Sándor, managerul programului politic al seriei de evenimente pentru Agenţia de Presă MTI.
Krisztina Sándor a subliniat, totodată, că Tusványos oferă nenumărate oportunități pentru o dezbatere deschisă, constructivă, între personalități publice și forțe politice cu opinii diferite, care s-a manifestat mai ales în dialogul româno-maghiar de la început și mai mult în dialogul maghiaro-maghiar din ultimii ani.
Un subiect important anul acesta este anul electoral, care a ajuns abia la jumătatea drumului în România. Mai multe evenimente ale Universității de Vară creează o oportunitate pentru ca partidele maghiare să efectueze în fața publicului o analiză și o evaluare a scrutinului din iunie.
Potrivit managerului de program, se poate presupune că actorii politici din Transilvania – reprezentanții Asociației Maghiare din Transilvania (EMSZ) și Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) – vor da uneori glas nemulțumirilor lor nerostite cu „comentarii mai dure” , dar, în același timp, şi masa rotundă al partidelor politice tradiţionale promite o dezbatere interesantă, cu participarea partidelor de opoziție din Ungaria.
Tusványos nu este doar un eveniment politic important datorită discuțiilor pe podium care au loc în fața publicului, dar creează și o oportunitate excelentă pentru consultări şi întâlniri informale, a precizat Krisztina Sándor, care a mai afirmat: O parte esențială a programului taberei este masa rotundă națională de vineri dimineață a liderilor organizațiilor maghiare care luptă pentru apărarea intereselor maghiarilor şi care își desfășoară activitatea în Bazinul Carpatic, iar sâmbătă vor ţine câte un discurs premierul Viktor Orbán și László Tőkés, președinte al Consiliului Național Maghiar din Transilvania, pe scena principală din fața terenului de sport.
Zsolt Németh, unul dintre fondatorii universității libere, președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului de la Budapesta, va fi moderatorul forumului, care va fi organizat sub deviza „Pe drumul drept”.
Deși mass-media se concentrează, în primul rând, asupra declarațiilor actorilor politici, Tusványos este atât o universitate liberă, cât și un festival, care, pe lângă evenimente politice și publice, îi aşteaptă pe cei interesaţi şi cu un cort de teatru, un cort universitar, o scenă pentru tineret, o terasă de sport, precum și cu o selecție bogată de muzică populară și programe de dans popular, a subliniat Krisztina Sándor.
Tusványos din acest an operează 34 de locații pentru evenimente împreună cu 76 de organizații partenere. Participanții pot afla despre cele peste 500 de programe cu aproximativ o mie de vorbitori pe site-ul web sau în aplicația mobilă Tusványos.
Krisztina Sándor a spus: datorită instituțiilor partenere, familiile se pot bucura şi de activități pentru copii, programe educaționale și de divertisment. În același timp, împletirea taberei studențești și a forului politic a făcut din Tusványos un eveniment deosebit de multigenerațional, unde au crescut deja mai multe generații și unde fondatorii se întorc nu numai cu copiii, ci – unii dintre ei – cu nepoții lor.
Participarea la forumul de sâmbătă organizat cu prezenţa premierului Viktor Orbán este condiţionată – ca și anul trecut – de înregistrare prealabilă, dealtminteri oricine poate veni la Universitatea de Vară: intrarea este liberă înainte de ora 16:00, iar cei care vin special pentru distracţie, după ora 16:00, vor achiziţiona o brăţară unică, cu o singură intrare de 30 de lei sau o brățară de 120 de lei pentru toată săptămâna.
Deşi deschiderea oficială va avea loc abia miercuri dimineaţă, programul concertelor va începe deja în ziua zero, marţi, pe scena mare din Tusványos – cu concertele susţinute de Blahalouisiana şi Bagossy Brothers Company. Miercuri, pe scena mare vor urca Magashegyi Underground şi Honeybeast, joi, Trupa lui Szabó Balázs şi Ákos, iar vineri, Nagy Feró şi Beatrice, precum şi legendele rockului maghiar, Kalapács József, Rudán Joe şi Varga Miklós.
/rganciu/asalar

https://hirado.hu/