Mata Hari – Legenda unui spion nedovedit niciodată

Context

Pe data de 7 octombrie 1876, în Leeuwarden (Țările de Jos), s-a născut Mata Hari, dansatoare de origine olandeză și spion german în Primul Război Mondial. Hari a rămas cunoscută pentru tehnica seducției utilizată în spionaj, cu care intra în posesia informațiilor secrete.

Mata Hari a construit o rețea personală de spionaj, cu ajutorul altor dansatoare și dame de companie, cu care se spune că furniza Germaniei Imperiale informații despre capabilitățile Franței. Mata Hari a fost numele sub care a rămas cunoscută, dar numele său din acte era Margaretha Zelle.

O meserie necunoscută

Nici în zilele noastre nu sunt cunoscute informații despre activitatea ei, fiind subiectul unor cercetări îndelungate, din epoca interbelică până în zilele noastre. Viața lui Hari nu a fost ușoară, părinții ei au pierdut economiile familiei și au divorțat, fără interesul de a avea grijă de ea. După decesul mamei ei, Hari a locuit la diverse rude din partea mamei și a mers la liceul pedagogic din Leiden. În 1895 s-a căsătorit cu căpitanul Rudolf Macleod, un ofițer din armată colonială a Țărilor de Jos. Conform arhivelor naționale ale Olandei, Rudolf a fost un soț abuziv și a infectat-o pe Hari cu sifilis.

Între 1897 și 1902, Rudolf și Hari au călătorit în  Java și Sumatra, datorită expedițiilor militare ale soțului. Cuplul a avut doi copii, însă  unul dintre ei a decedat la nastere, după ce a fost otrăvit accidental de mătușa lui. După ce cuplul s-a întors în Europa, în 1906, din pricina certurilor ireparabile, cei doi au divorțat în 1906. Margaretha a obținut custodia fiicei, inițial, însă Rudolf nu a vrut să ofere contribuții financiare și Hari i-a oferit custodia copilului.

Fără prieteni și cu o situație financiară precară, s-a angajat ca dansatoare la Paris, din 1905, sub denumirea Mata Hari. Această denumire provine din limba malaeziană și înseamnă „ochii zilei”. Pe perioada maturității, ea a avut multe relații, în principal din aripa militară a Franței. Câteva din aventurile sale s-au încheiat și cu sume de bani primite.

Spionajul seductiv

Sursele oficiale au menționat, la aceea dată, cu Mata Hari a început activitățile de spionaj în 1915, în momentul în care Germania a cucerit Belgia, unde Hari se afla. Pentru a scăpa de prizonierat, ea s-a înțeles cu serviciile speciale germane pentru a oferi informații referitoare la resursele militare franceze. A fost lăsată să plece și a revenit în Franța. Din acest punct de vedere, alte surse susțin că Hari a fost trimisă în Belgia pentru a spiona în favoarea francezilor și odată venit în Franța, serviciile franceze au sesizat duplicitatea acesteia. Pe 13 februarie 1917,  Hari a fost arestată la Paris, sub acuzația de spionaj în favoarea Germaniei, care a dus la decesul a 50.000 de soldați francezi. Cu toate acestea, parchetul militar nu a avut nici o dovadă împotriva ei, iar în 24-25 iulie 1917 a fost condamnată la moarte. A fost executată de un pluton de execuție. În jurul acestui moment există o legendă, potrivită căreia: „Mata Hari ar fi mimat săruturi soldaților care au executat-o” însă acest lucru nu a putut fi probat.

La începutul anilor 30, Mata Hari a fost disculpată de guvernul Germaniei, iar în Franța, mai multe dosare care dovedeau nevinovăția ei au devenit publice, generând un scandal politic și militar. Ulterior, s-a dovedit că acest caz,  Mata Hari, a fost fabricat de guvernul francez pentru a identifica vinovați pentru greșelile tactice și economice. Imaginea lui Hari a fost transpusă în mai multe filme și romane de aventură. În 2017, guvernul francez e desecretizat dosare prin care era dovedită nevinovăția lui Hari, dar care incriminau guvernul francez și pe președintele republicii.

(Autor: Alexandru Eduard Balaci)

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Mata-Hari-Dutch-dancer-and-spy

https://historia.ro/sectiune/portret/povestea-celei-mai-faimoase-spioane-din-lume-mata-586951.html

https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/istorie-filozofie-psihologie/portret-mata-hari-prima-femeie-fatala-a-vremurilor-moderne-o-spioana-inchipuita-id8835.html