Atenția presei internaționale este îndreptată în mare măsură asupra campaniei electorale din Statele Unite, unde ”democrații și republicanii își schimbă strategiile după retragerea din cursă a actualului președinte Joe Biden”, după cum constată Wall Street Journal. La câteva ore după ce și-a asigurat sprijinul unui număr suficient de mare de delegați ai Partidului Democrat pentru a obține desemnarea drept candidată la președinție, Kamala Harris a demarat primul ei eveniment major de campanie, printr-o vizită în Wisconsin, unul dintre statele nehotărâte, remarcă Washington Post. ”Dolarii donatorilor încep să curgă în timp ce Haris promite victoria”, titrează The Times, în timp ce The Hill susține că de duminică după-amiază până luni seara, campania vicepreședintei americane Kamala Harris a strâns peste 100 de milioane de dolari, cu contribuții din partea a peste 1,1 milioane de donatori individuali. Care sunt șansele Kamalei Harris împotriva lui Donald Trump? – se întreabă Financial Times, citând un sondaj realizat luni de Morning Consult. Potrivit acestui prim sondaj efectuat după retragerea lui Biden, Donald Trump are un avans de două puncte față de Harris, înregistrând o scădere bruscă față de avantajul de șase puncte de care se bucura în raport cu actualul președinte. În plus, sondajul a mai constatat că acum sunt mai mulți alegători democrați decât republicani care se simt puternic motivați să voteze, mai notează Financial Times.
În Franța, ”măsuri de securitate fără precedent pentru Jocurile Olimpice”, titrează Le Monde, detaliind că pentru combaterea infracțiunilor și a terorismului, pe străzile Parisului vor fi desfășurați în total 30.000 de polițiști, 21.000 de jandarmi și 10.000 de militari. O militarizare a orașului nemaivăzută de la cel de-al Doilea Război Mondial, consideră The Guardian, constatând că ”Parisul s-a transformat într-un oraș de metal și coduri QR”, cu numeroase zone restricționate și peste 44.000 de bariere de metal ridicate pe străzile capitalei franceze. Nu este însă clar dacă sacrificiile pe care parizienii și turiștii le fac în numele securității vor avea un efect pozitiv. Costul operațiunii de securitate ar putea să depășească suma de 1 miliard de lire sterline cheltuită pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, iar ultimele sondaje sugerează că aproape 40% dintre francezi sunt indiferenți față de Jocurile Olimpice, iar 37% au chiar o atitudine negativă, mai scrie The Guardian. Între timp, prețurile la închirierile de spații de cazare de tip Aribnb au crescut dramatic, în contextul unei cereri fără precedent pentru perioada Olimpiadei, mai notează Le Monde.
Pe plan european, ”Uniunea Europeană îi retrage Ungariei dreptul de a găzdui o reuniune ministerială din cauza poziției sale în privința Ucrainei”, titrează The Independent, în timp ce cotidianul maghiar Népszava scrie: ”Ca răspuns la „misiunea de pace” a lui Orbán”, ”diplomatul-şef al Uniunii Europene, Josep Borell, a decis ca reuniunea informală a miniştrilor de Externe ai statelor membre, planificată la Budapesta pentru sfârşitul lunii august, să aibă loc la Bruxelles”. Borrell a anunțat acest lucru după ce miniştrii de Externe au avut luni o lungă dezbatere și au criticat „misiunea de pace” a lui Viktor Orbán și declarația lui Péter Szijjártó la ONU, în care ministrul ungar de Externe a acuzat UE că este adepta războiului. ”La întâlnirea de luni, toate statele membre, cu excepția Slovaciei, au criticat inițiativa ungară, pe care au descris-o ca fiind contrară poziției oficiale a UE. Ajunși la întâlnire, mai mulți politicieni au subliniat că Viktor Orbán nu a reprezentat poziția celor douăzeci și șapte când s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, cu președintele chinez Xi Jinping și cu fostul președinte american Donald Trump în calitate de deținător al președinției rotative a UE pentru a discuta despre destinul Ucrainei. Deși Guvernul ungar neagă faptul că premierul a purtat discuții în numele Uniunii Europene, acesta nu a reușit să-și convingă partenerii din cauza datei întâlnirilor și din cauza utilizării siglei președinției”, mai scrie cotidianul ungar.
O altă publicație maghiară, Hirado, anunță începerea celei de-a 33-a ediții a Universității de Vară și a Taberei Studențești de la Băile Tușnad, un eveniment care, potrivit managerului de program, Krisztina Sándor, ”aderă la valorile de dreapta și este deschis dialogului”. Ziarul economic Világgazdaság consideră că pentru Ungaria este ”unul dintre cele mai mari evenimente politice ale verii”, la care este de așteptat să participe ”nume mari”, printre care și premierul ungar Viktor Orban, al cărui discurs așteptat pentru ziua de sâmbătă ”ar putea conține cea mai mare emoție” întrucât ”economia ungară tocmai a ieșit dintr-una dintre cele mai grave crize din ultimele decenii, dar între timp a apărut imaginea amenințărilor externe și a războaielor vamale” explică Világgazdaság. (Carolina Ciulu)/cciulu/ctuluc/dsirbu
RADOR RADIO ROMÂNIA (24 iulie 2024)