2024. július 25.

Románia GDP-je legkevesebb hét százalékponttal növekszik az OECD-hez való csatlakozását követően

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozás számos előnnyel lesz majd Románia számára, többek között az ország GDP-je az első év után hét százalékponttal fog növekedni, jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök egyik szerda esti televiziós műsorban. Az OECD „a fejlett országok elitklubja”, és a csatlakozást követő első pénzügyi év végére Románia GDP-je legkevesebb hét százalékponttal fog növekedni, és ezzel párhúzamosan emelkedik majd az életszínvonal és a beruházások mértéke is, fűzte hozzá a miniszterelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.25)

Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken magyar hívatali kollégájával találkozik

Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken, Bukarestben, kötetelen találkozót tart Orbán Viktorral, mint ahogy ez az elmúlt évben is történt. Hívatalos források szerint a terítékre kerülő témák egyike Románia schengeni csatlakozása lesz, tekintettel arra, hogy Magyarország tölti be jelenleg az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét. Megjegyezendő, hogy a magyar miniszterelnök szombaton előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és ez alkalommal találkozik román kollégájával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.25)

A román csendőrök és határrendőrök is jelen lesznek Párizsban az olimpiai játékok idején

Román csendőrök és határrendőrök segítik Párizsban a román állampolgárokat és a francia hatóságokat a nyári olimpiai játékok idején. A Belügyminisztérium azt javasolja a román szurkolónak, hogy mindig legyen náluk a személyi igazolványuk, mert ezt a versenyek helyszínére való belépéskor is kérhetik. A versenyek helyszíneire tilos belépni nagy poggyászokkal, vagy más, a nézők biztonságát veszélyeztető tárgyakkal, pirotechnikai anyagokkal és szeszes italokkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.25)

Ciolacu szerint Biden visszalépése semmiféle hatással nem lesz Romániára nézve

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint Joe Biden amerikai elnök visszalépése a második elnöki mandátumra való jelöltetéstől semmiféle hatással nem lesz Romániára nézve, mert a stratégiai partnerségi viszony az USA és Románia, nem pedig az államfők között jött létre. Amerika stratégiai partnerünk, ami elsődleges jelentőségű Románia biztonsága szempontjából, hangsúlyozta miniszterelnök. szerda este egyik TV-műsorban. Kérdésre válaszolva, hogy mikor utazhatnak a román állampolgárok vízum nélkül az Amerikai Egyesült Államokba, Ciolacu azt válaszolta, hogy „nagy valószínűséggel novemberben”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.25)

A csütörtöki kormányülés témái

A csütörtöki kormányülésen megvitatják a novemberi és a decemberi parlamenti és elnökválasztás megszervezését. Ugyanezen ülésen kiegészitik több minisztérium és közintézmény költségvetését is. Ezenkivül számos sürgősségi rendeleti projekt van napirenden, köztük a Start-Up Nation program idei kiadásának gyakorlatba ültetése a kis- és középvállalkozások ösztönzése érdekében. Napirenden szerepel egy törvénytervezet is a közüzemi hőenergia-szolgáltatásról szóló törvény módosítására és kiegészítésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.25)

Rozália Gănciulescu