Preşedintele american, Joe Biden, a dat primele explicații pentru retragerea din cursa prezidențială

Preşedintele american, Joe Biden, a dat primele explicații pentru retragerea din cursa prezidențială. El a declarat că a renunțat la un posibil al doilea mandat pentru că trebuie să unească Partidul Democrat înainte de alegerile din noiembrie.

Joe Biden o susține acum pe vicepreședinta Kamala Harris drept candidata democraților împotriva republicanului Donald Trump. Carmen Gavrilă.

Reporter: George Washington ne-a arătat că președinții nu sunt regi. Astfel și-a început președintele Biden discursul cu ceea ce observatorii au tradus drept o aluzie la tendinţele despotice ale fostului președinte Donald Trump, acum, din nou candidat al republicanilor pentru Casa Albă. Între timp, comitetul Partidului Democrat a convenit asupra unui plan de a o nominaliza oficial pe vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, drept candidată la președinție, pe 1 august, cu 20 de zile înainte de Convenția partidului. Harris urmează să-și nominalizeze vicepreşedintele până pe 7 august.

Acesta este contextul în care Joe Biden a spus că politicile sale interne și externe meritau încă un mandat, însă democrația americană trebuie salvată, chiar dacă pentru asta trebuie sacrificate ambițiile personale. „Am decis că cel mai bine este să predau torţa unei noi generații. Există un moment și un loc pentru experiența de mulți ani în serviciul public și un moment și un loc pentru voci proaspete și, da, tinere, iar acel moment este acum”. Joe Biden a insistat pe polarizarea care marchează acum țara și pe nevoia ca americanii cu opinii diferite să nu se mai perceapă unii pe alții ca inamici.

O astfel de temă care a divizat America este conflictul din Gaza, iar astăzi președintele Biden discută la Washington cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, după ce acesta a declarat în fața Congresului American că guvernul său este implicat activ în eforturile de eliberare a ostaticilor ținuți captivi de militanții Hamas în Gaza și este încrezător că aceste eforturi vor avea succes./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 iulie