Europenii rămân cei mai mari consumatori de alcool din lume, avertizează OMS

Un record lipsit de glorie, dar care nu s-a schimbat de mai bine de 10 ani. Cu un consum mediu anual de 9,2 litri de alcool pur pe cap de locuitor, europenii sunt cei mai mari băutori din lume, potrivit unui comunicat publicat joi de divizia Europa a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Regiunea europeană continuă să dețină recordul de neinvidiat pentru cele mai înalte niveluri de consum de alcool și daune aferente din lume”, a declarat dr. Gauden Galea, un oficial al OMS Europa citat în comunicatul menţionat, pe baza celor mai recente date disponibile, în 2019. În țările Uniunii Europene, „de mai bine de zece ani nu s-au înregistrat modificări semnificative ale nivelurilor de consum de alcool”, deplânge Organizația Mondială a Sănătății.
Locuitorii din cele două Americi ocupă locul al doilea, conform celui mai recent raport al OMS publicat în iunie privind consumul global de alcool, cu 7,5 litri în medie în fiecare an. În detaliu, bărbații sunt cei care au cel mai mare consum de alcool din Europa: 14,9 litri pe an în medie, de patru ori mai mult decât femeile (patru litri pe an). Unul din zece adulți (11%) din Europa suferă de o tulburare de consum de alcool și aproape unul din douăzeci trăiește cu dependență de alcool (5,9%), subliniază OMS Europa care reunește 53 de țări din Europa și Asia Centrală.
„În Europa, alcoolul este o cauză majoră de mortalitate, cu aproximativ 800.000 de decese în fiecare an”, notează OMS Europa. Provoacă multe boli netransmisibile, cum ar fi boli cardiovasculare, cancer, diabet și boli respiratorii cronice. Aceste boli „sunt responsabile de 90% din toate decesele din regiune (delimitate de OMS) și 85% din anii trăiți cu dizabilități”, potrivit OMS.
Organizația le solicită țărilor europene „să majoreze taxele pe băuturile alcoolice, să pună în aplicare restricții cuprinzătoare privind comercializarea alcoolului și să reducă disponibilitatea alcoolului”. Alcoolul ucide 2,6 milioane de oameni în fiecare an în întreaga lume, o cifră care rămâne „inacceptabil de mare” pentru directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. (www.lefigaro.fr – 25 iulie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (26 iulie)