Mai bine de un sfert din trenurile care fac legătura între Paris şi Londra nu vor circula în weekend din cauza actelor de sabotaj

Mai bine de un sfert din trenurile care fac legătura între Paris şi Londra sunt anulate astăzi şi nu vor circula nici mâine sau poimâine, din cauza actelor de sabotaj care au dat peste cap întreaga reţea feroviară a Franţei.

Potrivit corespondentei RRA la Paris, actele coincid cu ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară. 800 de mii de călători erau afectaţi doar la prânz, revenirea la normal a traficului urmând să dureze cel puţin până la sfârşitul săptămânii. Daniela Coman relatează.

Reporter: Societatea franceză de căi ferate a anunțat că mai multe acte cu rea intenție au fost comise în timpul nopții, respectiv incendierea unor tablouri electrice și sisteme de semnalizare pentru trenurile de mare viteză. Toate elementele descoperite de anchetă până în acest moment indică acte intenționate, a declarat ministrul francez al Transporturilor, Patrice Vergriete.

Patrice Vergriete: Toate acțiunile au fost comise aproximativ la aceeași oră. Am prins camionete cu persoane care încercau să fugă în zona de sud-est. Dispozitivele găsite la fața locului sunt asemănătoare. Toate acestea ne conduc spre pista unor incendii criminale.

Reporter: Traficul feroviar este puternic perturbat pe mai multe linii de TGV, cel mai mare impact suportându-l rutele ce leagă Parisul de coastă atlantică, de nordul și de estul Franței. Un act de sabotaj a reușit să fie interceptat înainte de a fi produs pe linia de mare viteză către zona mediteraneană de sud-est. Numeroase trenuri au fost anulate în plină perioadă de vacanță. La rândul său, șeful poliției din Paris a anunțat suplimentarea dispozitivului de securitate din gările orașului./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iulie