Precizări SRTV privind asocierea mărcilor TVR cu subiectul referitor la profesorul de la Colegiul „Sfântul Sava” din București, reținut pentru viol și agresiune sexuală

În urma știrilor publicate recent în presa scrisă/digitală și difuzate de canalele de televiziune, care fac referire la apariţia în emisiunea „Teleșcoala” a  profesorului de la Colegiul „Sfântul Sava” reținut pentru viol și agresiune sexuală, precum şi a unor imagini din program, Televiziunea Română dorește să clarifice următoarele aspecte:

Televiziunea Publică se delimitează categoric de acest subiect şi face apel către mass-media din România să înceteze imediat asocierea mărcii TVR şi a emisiunii „Teleșcoala” cu acest subiect, care nu are nicio legătură cu instituția.

Imaginile din timpul emisiunii „Teleșcoala” cu profesorul acuzat de viol, preluate de mai multe canale şi publicaţii mass-media, sunt imagini de arhivă, filmate în perioada pandemiei, când TVR a difuzat proiectul „Teleşcoala”.

Conform parteneriatului încheiat între Societatea Română de Televiziune şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cadrele didactice care susţineau lecţii în cadrul emisiunii „Teleşcoala” nu au avut nicio relaţie contractuală cu SRTV. Rolul Televiziunii Române în cadrul emisiunii „Teleșcoala” a fost acela de a difuza lecțiile predate de profesorii desemnați de Ministerul Educației, printre care s-a aflat și Sorin Spineanu-Dobrotă. Ultimele apariții ale acestuia la Televiziunea Publică s-au desfășurat în cursul anului școlar 2020-2021.

În momentul de față, programul „Teleșcoala” este difuzat în regim selectiv de reluări, potrivit strategiei de programe ale grilei de vară. Lecțiile de economie susținute de Sorin Spineanu-Dobrotă nu figurează în grila niciunui canal al SRTv.

Televiziunea Română își reafirmă angajamentul față de respectarea standardelor de calitate și integritate în difuzarea programelor educaționale, menținând o colaborare transparentă și corectă cu Ministerul Educației. De asemenea, TVR își reafirmă fără tăgadă angajamentul față de respectarea legislaţiei care reglementează spațiului audiovizual, în care interesul suveran al minorului este fundamental.

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol SRTV

RADOR – 26 iulie