Prima serie de piloţi români de avioane F-16 a absolvit cursul de instruire organizat în România

Prima serie de piloţi români de avioane F-16 a absolvit cursul de instruire organizat chiar în România, la Centrul European 16 de la Borcea.

Ceremonia de absolvire a fost organizată astăzi, iar ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat cu această ocazie că aşteaptă cu nerăbdare ca România să deschidă centrul de instruire şi altor aliaţi şi parteneri regionali, în special piloţilor ucraineni.

Centrul de instruire F-16 de la Borcea- primul de acest fel din Europa – a fost înfiinţat cu participarea României, Olandei şi Statelor Unite. Forţele Aeriene Regale Olandeze au furnizat până în prezent 14 avioane F-16, iar compania americană Lockheed Martin, care a produs aceste aparate, s-a implicat, de asemenea, în susţinerea centrului de la Borcea.

Ucraina a obţinut de la mai mulţi parteneri occidentali avioane de luptă F-16, iar piloţii săi militari se pregătesc să poată zbura cu acest fel de aeronave, care să înlocuiască flota de MIG-uri, de fabricaţie rusească./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iulie