Uniunea Europeană anunţă în mod oficial că menţine procedura de deficit excesiv la adresa României

Uniunea Europeană anunţă în mod oficial că menţine procedura de deficit excesiv la adresa României şi le cere autorităţilor de la Bucureşti să ia măsuri concrete de corectare a problemelor.

Acţiuni similare au fost lansate astăzi şi în privinţa altor şase state membre, printre care Franţa, Polonia şi Ungaria.

Reporter: Mihaela Mihai – Un comunicat de astăzi al Consiliului European precizează că primele proceduri la adresa României au fost lansate încă din 2019, anul de dinaintea pandemiei de Covid-19, iar Bucureştiul nu a luat până acum măsuri eficiente de reducere a cheltuielilor bugetare şi de creştere a încasărilor.

În continuare, Consiliul European, din care fac parte reprezentanţii tuturor statelor membre, urmează să îşi adopte recomandarea privind traiectoria de ajustare şi termenul care va fi acordat pentru a pune capăt situaţiei de deficit excesiv. La bază vor sta propuneri ale Comisiei Europene care vor fi prezentate în toamnă.

Trebuie spus că procedurile sunt lansate în condiţiile în care România şi celelalte şase state membre au depăşit anul trecut limita pentru deficitul public stabilită, prin Pactul de stabilitate, la 3% din Produsul Intern Brut. Prin acelaşi pact, datoria publică este limitată la 60% din PIB.

Toate cele 7 ţări riscă sancţiuni financiare dacă nu iau măsuri de a se încadra în aceste reguli bugetare în viitor. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, România a înregistrat un deficit bugetar de 3,4 % din Produsul Intern Brut după primele 5 luni ale anului. Practic, diferenţa dintre cheltuieli şi încasări a fost de peste 60 de miliarde de lei./lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iulie