2024. július 29.

Szerdától Bukarest déli részéből autópályán lehet majd eljutni a tengerpartra

Az A0-as autópálya újabb 10 kilométeres szakaszát, amelyet tegnap Marcel Ciolacu miniszterelnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter avatott fel, megnyitják a forgalom előtt. Összesen a fővárost körbeölelő 100 kilométeres autópálya fele készült el, ősztől pedig már Pitesti és Konstanca között is lehet majd közlekedni az autópályán.

Amint arról Petruța Obrejan, a közszolgálati rádió tudósítója beszámolt, akár Bukarest közelében, akár a külvárosban lakik valaki, július 31-től, szerdától közvetlenül a tenger felől autópályán lehet majd eljutni Konstancába – mondta el rádiónak Marcel Ciolacu miniszterelnök, aki Sorin Grindeanu közlekedési miniszterrel együtt felavatta az A0 déli autópálya újabb 10 kilométeres szakaszát.

Marcel Ciolacu: Ez azt jelenti, hogy a déli gyűrűnek majdnem a kétharmada elkészült, az A0-nak, azt hiszem ugyanakkor, az északi gyűrűnek több mint 20 kilométerét építették meg. Valójában ebben a pillanatban az autópályán közvetlenül Konstanca felé fogunk haladni a következő napokban. Jelenleg a Közlekedési Minisztériumnak 780 km autópályája és gyorsforgalmi útja épül van, és körülbelül 1500 km hosszú vasúti pályát újítanak fel.

Riporter: Sorin Grindeanu közlekedési miniszter kifejtette, hogy ennek a 10 km-nek az átadásával a Bukarest körüli autópálya teljes hossza 50 km lesz a mintegy 100 km-ből. A miniszter reméli, hogy ősztől az autósok használhatják majd az autópályát Pitesti és Konstanca között.

Sorin Grindeanu: Ha az autópályára, mondjuk, Craiován felszállnak, mert ezeket a szakaszokat még idén be kell fejezni, akkor az év végén már az autópályán lehet majd közlekedni Konstancáig. (Radio România Actualităţi)

Elfogták azt a sofőrt, aki tegnap este Bukarestben halálos balesetet okozott, amelyben egy gyerek meghalt, egy másik pedig megsebesült.

A férfi 17 éves, és semmilyen járműkategóriára nincs jogosítványa – közölte a közlekedésrendészet. A Törvényszéki Orvostani Intézetben elvégzett vizsgálatok szerint nem ivott és nem fogyasztott kábítószert. A fiatalembert 24 órára őrizetbe vették, majd a bírák elé állítják. Gondatlanságból elkövetett emberöléssel és testi sértéssel, valamint a baleset helyszínének elhagyásával és jogosítvány nélküli járművezetéssel vádolják. A baleset Șoseaua Gării Cățelu településen történt, a Pantelimon park előtti parkolóban. Egy 9 éves gyermek meghalt, egy másik – 7 éves – gyermeket súlyos állapotban szállítottak kórházba. Mindketten robogóval közlekedtek, amikor elütötte őket az autó. A tinédzsert körülbelül három és fél órával a tragédia bekövetkezte után fogták el, és több mint hét órán keresztül hallgatták ki a fővárosi közúti rendőrség székhelyén. (Radio România Actualităţi)

Megkezdődött terméketlen párokat támogató program pályázati időszaka

A családügyi minisztérium közlése szerint 10 000 in vitro megtermékenyítési eljárásra áll rendelkezésre forrás, és a pénzügyi támogatást a teljes és támogatható kérelmek benyújtásának időrendi sorrendjében nyújtják, a költségvetésben évente jóváhagyott források keretein belül. A részleteket Adriana Leu, a közszolgálati rádió tudósítója ismertette a hallgatókkal.

Riporter: A Családügyi Minisztériumnak a születési arány növelését célzó programja a terméketlen párokat és az egyedülálló nőket célozza, akiknél a természetes reprodukcióval összeegyeztethetetlen állapotot diagnosztizáltak. A kérelmező nőnek 20 és 45 év közöttinek kell lennie, a diagnózist pedig olyan szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell felállítania, aki a meddőség kezelésében és az orvosilag támogatott emberi reprodukcióban jártas, és aki a partner egészségügyi egység alkalmazottja vagy munkatársa. Az anyagi támogatás maximum 15 000 lej lehet kedvezményezettként, és a pénz az eljárásokhoz szükséges költségek fedezésére használható fel. Az összeget egyidejűleg, két digitális utalvány formájában nyújtják: az egyiket 5.000 lej értékű gyógyszerekre, a másikat 10.000 lej értékben orvosi eljárásokra. Az utalványok egy évig érvényesek, de a kedvezményezettnek legkésőbb fél évvel az érvényességi idő kezdete után el kell indítania a mesterséges megtermékenyítési eljárást. Minden beiratkozási dokumentumot kizárólag elektronikus formában kell benyújtani az Up Community digitális platformon. A programra való jelentkezés feltételeiről, a szükséges dokumentumokról és a pályázati eljárásról a minisztérium honlapján – mfamilie.gov.ro – olvashatnak. (Radio România Actualităţi)