Compania sud-coreană, care a câștigat contractul pentru obuzierele șenilate ale Armatei, va construi o fabrică în România. În toamnă, contractorul militar va finaliza și procedura legală prin care se obligă să întoarcă în România 80% din suma plătită de armată pentru cele 54 de obuziere de 155mm. Statul român va plăti pentru tunurile autopropulsate peste 4 miliarde de lei.
Reporter: Adelin Petrişor – Pentru a îndeplini obligația de offset, compania sud-coreană a hotărât să ridice de la zero o fabrică în România. Aici se vor asambla obuzierele de 155mm pentru Armata Română. Hanua a anunțat că va colabora și cu alte firme din industria de apărare românească.
comandor (r) Sandu Valentin Mateiu, analist militar: Această decizie de construire a unei fabrici în România înseamnă foarte mult și pe orizontală și pe verticală pentru industria noastră de apărare. Numai că diavolul se ascunde în amănunte – ce se va face aici va fi foarte probabil o asamblare. Câte componente se vor mai face în România este elementul esențial.
Reporter: Armata a cumpărat 54 de obuziere K-9, 84 de vehicule de suport și peste 17.000 de lovituri de 155mm. Primele 18 tunuri autopropulsate se vor construi în fabrica din Changwon, la 300 de km de, iar următoarele 36 vor fi asamblate în România. Armata trebuie să primească primele obuziere în doi ani și jumătate. Următoarele 36 de obuziere vor fi asamblate în România.
Lee Kyoung Hun, manager fabrică: K-9 este un obuzier apreciat la nivel mondial pentru mobilitate şi putere de foc. Livrarea este rapidă pentru a satisface cerinţele clientului. Compania noastră este printre puţinele din lume care pot livra sisteme de armament rapid şi eficient.
Sandu Valentin Mateiu: El conține o multitudine de subansamble, toate la un nivel de tehnologie deosebit de înalt, de la țeavă, care reprezintă în sine o artă, să poți realiza așa ceva, la sistemul de absorbțir a reculului, la sistemul de încărcare.
Reporter: Până la primirea obuzierelor K-9 Tunet, industria românească de armament ar trebui să rezolve o problemă majoră: în acest moment nici o fabrică de la noi nu produce muniție de 155mm./TVR Info/RADOR RADIO ROMÂNIA/amirea