2024. július 30.

David Popovici 200 méteres gyorsúszásban megszerezte Románia első aranyérmét a párizsi Olimpián

„Még egy kicsit, még egy kicsit, még tíz méter van hátra! Gyerünk, Dávid, gyerünk, nagyon közel vagy az olimpiai éremhez! Gyerünk már! Meg tudod csinálni! Olimpiai bajnok: David Popovici Romániából! Megvan az arany, hölgyeim és uraim! Arany Párizsban!” – így közvetítette a közszolgálati rádió riportere a mindössze 19 éves román gyorsúszó sikerét.
Riporter: Mint tegnap este a Radio Romania Actualități műsorában hallhatták, a román úszó, David Popovici aranyérmet nyert a 200 méteres gyorsúszásban a párizsi olimpián. Drámai végkifejletű verseny volt, a 19 éves román csak az utolsó métereken győzött.
David Popovici ezzel a román férfi úszósport történetének első olimpiai bajnoki címét szerezte meg. A legutóbbi érmet Románia számára 2004-ben szerezte Camelia Potec, aki aranyérmet nyert 200 méteres gyorsúszásban Athénban.
David Popovici győzelmével Románia a párizsi olimpián a nemzetek rangsorában a 15. helyre lépett előre. A román úszó 100 méteres gyorsúszásban is indul. Ennek a versenynek az előfutamait ma 12:15-kor rendezik. (Radio România Actualităţi)

A heves esőzéseket követő magas hőmérséklet és hőhullámok számos betegség kialakulásának kedveznek, köztük a nyugat-nílusi agyhártyagyulladásnak, amely szúnyogcsípés révén terjed

Ilyen körülmények között az Országos Közegészségügyi Intézet azt tanácsolja az embereknek, hogy hosszú ujjú ruházat és hosszú nadrág viselésével, valamint vegyszerek használatával védekezzenek e rovarok ellen.
Javasolják továbbá, hogy szereljenek szúnyoghálót az ablakokra, csapolják le a lápos területeket, távolítsák el az állóvizet és a háztartási szemetet tartalmazó edényeket, és használjanak rovarirtó szereket a lakásban és a ház körül. (Radio România Actualităţi)

Országszerte több mint 45000 betöltetlen állásra keresnek jelentkezőket a vállalkozások

Ezek többségét közép- és szakképzettséggel rendelkezők számára írták ki. A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal (ANOFM) adatai szerint több mint 2000 állásra felsőfokú végzettségűeket – mérnököket, programozókat vagy pénzügyi szakembereket – keresnek. Az Európai Gazdasági Térségből érkező munkáltatók 160 munkavállalót igényeltek. A legkeresettebbek a képzetlen mezőgazdasági munkások, akiket Hollandiában és Belgiumban tudnának foglalkoztatni. (Radio România Actualităţi)

Tűz ütött ki egy Tulcea megyei idősek otthonában

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre és jelenleg is ott dolgoznak. Az épületből 40 embert evakuáltak. Ők jelenleg az otthon udvarán vannak, és nem szorulnak orvosi ellátásra. A hatóságok aktiválták a vörös beavatkozási tervet – jelentette néhány perce Alex Buzică, a közszolgálati rádió riportere. (Radio România Actualităţi)

Felújítják és korszerűsítik Temes Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-szakrendelőjét

A beruházás költségeit a Nemzeti Rehabilitációs és Korszerűsítési Programból származó pénzből fedezik.
A projekt értéke mintegy 16 millió lej, és a munkálatok 30 százalékát már elvégezték. Így a kórház előtti infrastruktúrát bővítik a 28 meglévő szakterület számára, és öt új szakterületet hoznak létre. Létrejön a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a tuberkulózis korai felismerésére szolgáló infrastruktúra is. A szakambulancia korszerűsítésével a cél az, hogy felszabaduljanak a kórház amúgy is túlzsúfolt kórtermei – jelentette Alina Bujancă, a közszolgálati rádió tudósítója. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin