Calendarul evenimentelor, 30 iulie – selecțiuni

EVENIMENTE INTERNE

– Senat

* Şedinţa Biroului permanent – ora 12:00

  • şedinţa Comitetului liderilor grupurilor parlamentare

– Interne

* Cu ocazia „Zilei mondiale de luptă împotriva traficului de persoane” (30 iul.), are loc lansarea campaniei ‘Alegeri sănătoase pentru un viitor sigur’, implementată de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în colaborare cu Clubul Sportiv Dinamo şi Direcţia de Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Afacerilor Interne; declaraţie de presă susţinută de directorul adjunct al ANITP, Maria-Cristina Stepanescu, şi vicepreşedintele CS Dinamo Lucian Popa – ora 10:00, la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’, terminalul ‘Plecări’

– Economic

* Conferinţa ‘Upgrade Romania: Impactul marilor investiţii ale anului 2024’, organizată de trustul media DC Media Group – ora 11:00, online pe Facebook şi YouTube

* Raiffeisen Bank anunţă rezultatele obţinute în primul semestru din acest an

– Medicină, Sănătate

* Alba Iulia: În luna iulie psihoterapeutul Cosmin Bara împreună cu bibliotecara Luiza Pop vor dezbate în cadrul proiectului Biblioterapia, tema ‘Despre starea de bine’. Dezbaterea va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a instituţiei la data de 30 iulie, de la ora 17:00. Dacă sunteţi interesaţi de aprofundarea acestui subiect vă aşteptăm să treceţi pragul Bibliotecii Judeţene ‘Lucian Blaga’ Alba, în fiecare zi lucrătoare, între orele 9:00 – 17:00, pentru a consulta sau împrumuta la domiciliu titluri din multitudinea de cărţi de psihologie pe care biblioteca noastră le deţine. Proiectul cultural 3.30 Biblioterapia face parte din programul 3 ANIMAŢIE CULTURALĂ al Bibliotecii Judeţene ‘Lucian Blaga’ Alba şi al Consiliului Judeţean Alba, prin intermediul atelierelor de psihologie practică fiind promovate cărţi tematice din colecţiile bibliotecii.

– Învățământ

* Afişarea rezultatelor la proba scrisă a examenului naţional de definitivat, înainte de contestaţii

* Eforie Sud: Congresul Internațional al Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare – al 45-lea congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România și ediția a X-a a Școlii Internaționale de Vară a Cadrelor Didactice din România și Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare (30 iulie – 4 august). Se va ține și a XX–a ediție a Simpozionului Internațional „Portrete de dascăli – în memoria lui Iuliu Vuia (90 de ani de la moarte), preşedinte al delegaţiei învăţătorilor la Adunarea de la Alba Iulia, ales membru în Marele Sfat Naţional de la Sibiu, în 24 februarie 1919 a organizat şi condus la Sibiu Congresul învăţătorilor români din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş. Vor avea loc dezbateri, cursuri, conferințe, prezentări de exemple de bună practică, prezentări de carte școlară și material didactic.

– Mass-Media, Publicitate

* DC Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știri Diaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, Părinți și Pitici, DC Sport, DC News TV și RadioDCNews, va organiza, începând cu ora 11:00, în sistem hibrid, Conferința „UPGRADE ROMANIA: Impactul marilor investiții ale anului 2024”. Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DC News TV, DC News și DC Business, dar și pe paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora, începând cu ora 11:00.

 – Cultură

* Brașov: Festivalul SoNoRo Musikland, inspirat de istoria remarcabilă a saşilor din Transilvania, ajunge în acest an la ediţia a VI-a. Festivalul este programat în perioada 25 iulie – 4 august şi va celebra, prin intermediul muzicii clasice, patrimoniul cultural din oraşele Braşov şi Sighişoara, dar şi pe cel al câtorva sate care fac parte din arealul Colinelor Transilvaniei – Cristian, Râşnov, Cincu, Meşendorf, Criţ şi Viscri. Această ediţie a festivalului propune publicului 13 concerte, dintre care 3 jam sessions surpriză. 70 muzicieni din 10 ţări vor încânta publicul seară de seară, interpretând capodopere de Luigi Boccherini, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Joseph Haydn, Franz Liszt, Serghei Rachmaninov, Johannes Brahms, Bela BartĂłk şi mulţi alţi compozitori. Printre partenerii media: Radio România Cultural, Radio România Muzical. Din program:

  • Marţi, 30 iulie – An die Freude – ora 19:00, la Biserica Evanghelică Sfântul Bartolomeu

* Husasău de Tinca, jud. Bihor: Vernisajul expoziţiei de dantelă rustică, intitulată ‘CIPCA – dantela ţărănească a bunicii’, iniţiată şi coordonată de designerul vestimentar Dorin Negrău – ora 17:00, satul copilăriei designerului, Husasău de Tinca, la nr. 256, în fostul magazin sătesc. La vernisaj, expoziţia va fi prezentată de curatorii acesteia: dr. Sabina Horvath şi dr. Simona Bala, muzeografe la Secţia de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor, şi de părintele paroh Lucian Vancea, şi va rămâne deschisă pentru vizitare în perioada 30 iulie – 14 octombrie, între orele 11:00 – 20:00.

* Râșnov: În perioada 30 iulie – 4 august, Rockstadt Extreme Fest revine în 2024 cu o ediție aniversară – 10 ani de existență – de la ora 12:00, la Cetatea Râșnov și promite trei scene pe care vor urca 100 de trupe.

* Timișoara: Ara Malikian, unul dintre cei mai străluciți și expresivi violoniști ai generației sale, va concerta în Parcul Rozelor din Timișoara, astăzi, 30 iulie, în cadrul turneului „The Ara Malikian World Tour”, de la ora 20:00. Artistul va fi acompaniat de Orchestra simfonică LIRA, a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, sub bagheta dirijorului Radu Popa. Ara Malikian este un om-spectacol, care aduce în fața publicului un show de vioară total atipic. A devenit celebru pentru variantele sale ale unor teme consacrate, de la Bach la Bjork, Radiohead sau Pulp Fiction, până la „Ciocârlia”.

* Tel Aviv, Israel: Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează și găzduiește, în data de 30 iulie, o seară literară dedicată prezentării volumului de poezii „Stitching words” al poetei Debbie Saar, volum tradus în limba română de Menachem Falek – fost vicepreședinte al Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel, la rândul său poet și traducător – într-o ediție bilingvă extinsă, apărută la Editura Emda, Israel, în 2022. Din motive de sănătate, domnul Falek nu poate participa, dar prezentarea sa va fi susținută de Tami Limon Adv., membră a Asociației Scriitorilor Evrei din Israel, la rândul ei traducătoare binecunoscută. Evenimentul, desfășurat  în limbile ebraică și română, include următorii invitați: Tzvika Nir, președinte al Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel și scriitor proeminent; Nira Tuval, director general al Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel;Dr. Eli Eshed, scriitor și lector care a publicat numeroase articole despre literatură, cultura pop, science fiction și benzi desenate și este redactor-șef la „Yekum Tarbut”; Tami Limon Adv., membră a Asociației Scriitorilor de Limba Ebraică din Israel și traducătoare renumită; Debbie Saar, poetă și scriitoare.Din program:

  • Seara literară va cuprinde o lectură bilingvă a unor poeme incluse în volum, recitate de actorul israelian de origine română Martin Blumenfeld, precum și un intermezzo muzical, interpretat de muzicienii Drorit Valk (vioară, Orchestra Filarmonică din Israel), Enrique Maltz (violoncel, Orchestra Filarmonică din Israel) și Amir Bakman (pian, Orchestra Operei), cât și proiecția materialului video Whispers, un proiect vizual-muzical având la bază poezii ale câtorva poeți israelieni.

– Sport

* Au loc turnee ITF de tenis (29 iulie – 4 august):

  • masculin: BCR Comesad Open (Piteşti)
  • feminin: Braşov Open (Braşov)

* Paris: Români în finale la Jocurile Olimpice de vară de la Paris:

  • triatlon – individual masculin: Felix Duchampt (ora 9:00)
  • gimnastică artistică – finala feminină pe echipe – Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda (ora 19:15)

– S-a întâmplat într-o zi de 30 iulie

* Acum 623 de ani (1401) era emis un hrisov prin care domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1431) a încuviinţat înscăunarea unui episcop armean la Suceava, cetatea de scaun a Moldovei, document ce poate fi socotit un adevărat „certificat de naştere” pentru armenii aşezaţi în spaţiul românesc. Actul original se află în Arhivele Episcopiei Armene din Lvov. După acordarea dreptului de a avea un episcop, Alexandru cel Bun emitea un alt hrisov, la 8 octombrie 1407, prin care chema negustorii armeni din Polonia să contribuie la prosperitatea oraşelor moldave, promiţându-le scutiri de taxe vamale şi de biruri

* Tudor Arghezi debuta cu 128 de ani în urmă (1896) în revista „Liga ortodoxă”, editată de Alexandru Macedonski, cu poezia „Tatălui meu”, semnată Ion Theo

* Cu 44 de ani în urmă (1980) Knesset-ul (Parlamentul israelian) a adoptat Constituţia privind Ierusalimul, prin care acesta a fost proclamat „capitala unică şi indivizibilă“ a statului. Curtea Supremă a Israelului a interpretat această proclamaţie ca un act de anexare a Ierusalimului de Est, deşi ea nu este menţionată explicit în document. Lumea întreagă a condamnat acest act. Consiliul de Securitate al ONU, prin Rezoluţia 478 din 20 august acelaşi an, a anunţat că decizia este nulă şi că încalcă dreptul internaţional. Statele membre ONU au fost invitate să îşi retragă reprezentanţele din Ierusalim şi să le transfere la Tel Aviv; la apel au răspuns 22 din cele 24 de ţări care aveau, la momentul respectiv, ambasade în Ierusalimul de Vest, iar cele două state care nu au plecat atunci, Costa Rica şi El Salvador, au plecat în anul 2006. Congresul SUA, aflat sub control republican, a adoptat în anul 1995 Legea privind ambasada SUA la Ierusalim, prin care acest oraş este recunoscut ca fiind capitala indivizibilă a statului Israel şi prin care se cere autorităţilor de la Washington să mute ambasada până la data de 31 mai 1999. Dar legea prevede posibilitatea ca preşedintele să semneze din 6 în 6 luni amânarea aplicării legii până la momentul „îndeplinirii tuturor condiţiilor”, ceea ce au făcut toţi preşedinţii americani până la Donald Trump: Bill Clinton, George Bush jr. şi Barack Obama. Donald Trump a semnat şi el prima amânare în iulie 2017, dar imediat după aceea, Senatul a votat în unanimitate o rezoluţie prin care se marchează aniversarea a 50 de ani de la unificarea Ierusalimului şi prin care îl „invita” pe preşedinte să aplice legea. La sfârşitul lui 2017, Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a statului Israel şi a anunţat mutarea, deşi a fost nevoit să mai semneze o amânare. În fine, la 14 mai 2018, ambasada SUA a fost mutată oficial. Data a fost atent aleasă: în acea zi se aniversau 70 de ani de la Declaraţia de Independenţă a Statului Israel, adică 70 de ani de existenţă a acestui stat

Aniversări – Comemorări

– 1817: S-a născut arhitectul şi profesorul Alexandru Orăscu; promotor al clasicismului (clădirea veche a Universităţii şi clădirea hotelului „Bulevard” din Bucureşti, hotelul „Continental” din Constanţa ş.a.); primul preşedinte al Societăţii Arhitecţilor Români (1891-1894); participant la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească; preşedinte al Ligii Culturale (1890-1892); arhitectul clădirii care adăposteşte acum Universitatea din Bucureşti (m. 1894)

– 1894: S-a născut Al.[exandru] O.[svald] Teodoreanu, cunoscut sub pseudonimul Păstorel, prozator, epigramist, poet, eseist şi traducător; fratele scriitorului Ionel Teodoreanu (m. 1964) – 130 de ani

– 1909: S-a născut portretistul Silvan Ionescu, o personalitate a graficii româneşti; un adevărat cronicar în imagini al vieţii cultural-artistice româneşti şi internaţionale de-a lungul a şapte decenii; tatăl istoricului şi criticului de artă Adrian-Silvan Ionescu (m. 1999) – 115 ani

– 1920: S-a născut sculptorul român de naţionalitate maghiară Peter Balogh (m. 1994)

– 1932: S-a născut fizicianul Nicolae Ionescu-Pallas; autorul a peste 250 lucrări ştiinţifice, abordând variate domenii ale fizicii şi matematicii (mecanica clasică şi cea relativistă, termodinamica, mecanica cuantică, fizica laserilor şi cea a plasmei, cosmologia şi matematicile aplicate) dar şi ale istoriei şi filosofiei ştiinţei; membru de onoare al Academiei Române din 2016 (m. 2017)

– 1936: A murit naturalistul Ioan Borcea; alături de Grigore Antipa, a fost întemeietorul hidrobiologiei în România; fondatorul staţiunii zoologice marine de la Agigea (1926); membru corespondent al Academiei Române din 1919 (n. 1879)

– 1952: S-a născut (la Tohoveni, fostul judeţ Bălţi, azi în R. Moldova) Ilie Ilaşcu, economist şi om politic; arestat (1992), împreună cu un grup de cinci patrioţi români, de organele separatiste şi anticonstituţionale de la Tiraspol; acuzat de terorism şi instigare împotriva autoproclamatei Republici Nistrene şi condamnat la moarte (1993) a fost eliberat sub presiunea opiniei publice (2001); deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1994 – 2000); senator în Parlamentul României (2000 – 2008); membru titular al Adunării Parlamentare al Consiliului Europei din partea delegaţiei României (2001 – 2008)

– 1958: S-a născut Dan Pavel, politolog, filosof, scriitor, jurnalist, editorialist, consultant politic și profesor universitar; redactor-şef adjunct şi fondator al revistelor „22”, „Sfera Politicii” şi „Polis”; împreună cu Emil Boc, Vasile Pușcaș și Vasile Boari a alcătuit un grup de inițiativă care în 1995 a creeat prima facultate de științe politice din România, Facultatea de Jurnalism și Științe Politice a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj

– 1962: S-a născut jurnalista Dana Deac, realizatoare de emisiuni de televiziune; director al postului public de televiziune TVR 1 (2007-2014); contribuţie importantă în sectorul societăţii civile

– 1985: A murit Cik (Hacik) Damadian, desenator şi caricaturist român de origine armeană (n. 1919)

– 2007: A murit Prea Fericitul Părinte Teoctist (numele de mirean: Teodor Arăpaşu), cel de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (din 9.XI.1986, întronizat câteva zile mai târziu, la 16 noiembrie); membru de onoare al Academiei Române din 1999 (n. 1915)

– 2017: A murit Marina Scupra, interpretă de muzică uşoară şi profesoară de canto (n. 1967)

– 2019: A murit actriţa de teatru, film și televiziune Florina Cercel; a jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe fiind create pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti (n. 1943) – 5 ani

EVENIMENTE EXTERNE

– Teheran, Iran: Ceremonia oficială de învestitură a noului președinte Massoud Pezeshkian

– Varșovia, Polonia: Președintele polonez, Andrzej Duda, se întâlnește cu veteranii Revoltei de la Varșovia din 1944

– Madrid: Prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, depune mărturie în ancheta privind acuzațiile de corupție ale soției sale Begona Gomez

– Beijing: Vizită a premierului italian, Giorgia Meloni (până pe 31 iul.)

– Atlanta, Statele Unite: Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, organizează un miting de campanie pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie

– Hanoi, Vietnam: Șeful UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, se întâlnește cu președintele vietnamez, To Lam, și discută despre comerțul dintre UE și Vietnam

– Luxemburg: Eurostat prezintă date referitoare la PIB-ul din al doilea trimestru 2024 în zona euro (prima estimare)

– Manila, Filipine: Reuniune a miniştrilor de externe şi ai apărării din Filipine şi SUA

– Hanoi, Vietnam: Vizita șefului diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell (până pe 31 iul.)

– Washington, DC: Reuniunea Comitetului de politică monetară a Băncii Centrale a Statelor Unite (FED) (30 – 31 iul.)

– Paris: Airbus – rezultate semestriale

– New York: Pfizer – rezultate din al doilea trimestru

– New Delhi, India: A 46-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial Unesco (până pe 31 iul.)

Aniversări – Comemorări

– „Ziua Internaţională a Prieteniei”, adoptată oficial de ONU în 2011, are scopul de a extinde conceptul prieteniei dincolo de relaţiile interumane, promovând prietenia între naţiuni sau între culturile din diferite regiuni ale lumii, pentru a aduce pace şi înţelegere sau pentru a celebra diversitatea globală. În anii ’50, dr. Artemio Bracho din Paraguay a lansat ideea unei Cruciade Mondiale a Prieteniei, formată pentru prima dată în 1958 şi adoptată rapid şi de alte ţări din America de Sud. Cruciada, de fapt o fundaţie care promovează prietenia şi camaraderia între oameni, indiferent de rasă, culoarea pielii sau religie, a celebrat de atunci constant Ziua Prieteniei în 30 iulie şi a făcut un lobby intens pe lângă ONU pentru a internaţionaliza sărbătoarea

– Ziua naţională a Regatului Maroc („Sărbătoarea Tronului”); aniversarea ascensiunii la tron a regelui Mohamed al VI-lea (la 30.VII.1999 regele a pronunţat primul său „discurs al Tronului” şi a decis ca această zi să fie celebrată anual – 25 de ani)

– 1771: A murit poetul englez preromantic Thomas Gray (n. 1716)

– 1818: S-a născut scriitoarea engleză Emily Brontë; cunoscută pentru unicul său roman „La răscruce de vânturi” (m. 1848)

– 1849, 30/31: A murit poetul ungar Petöfi Sándor (n. 1823) – 175 de ani

– 1863: S-a născut industriaşul american Henry Ford, fondatorul companiei de automobile „Ford Motors Company” (1903), care a lansat, în 1908, faimosul model „T” (m. 1947)

– 1925: S-a născut Antoine Duhamel, compozitor, dirijor şi profesor francez; cunoscut pentru coloanele sonore ale unor filme celebre din Noul Val al cinematografiei franceze (m. 2014)

– 1927: A murit marchizul de Flers (Robert Pllevé de la Motte-Ango, marchiz de), scriitor şi diplomat francez; a susţinut lupta românilor pentru desăvârşirea statului unitar; membru de onoare străin al Academiei Române (1919) (n. 1872)

– 1930: S-a născut actorul american de origine italiană Tony Lip (născut Frank Anthony Vallelonga) (m. 2013)

– 1941: S-a născut Paul Anka (nume complet: Paul Albert Anka), cântăreţ, compozitor şi actor american de origine canadiană

– 1947: S-a născut Arnold Schwarzenegger, actor american de film de origine austriacă; fost campion de culturism; om politic republican, fost guvernator al statului California (2003-2011)

– 1948: S-a născut Jean Reno (pe numele său real Juan Moreno y Herrera Jiménez), actor francez de origine marocană

– 1961: S-a născut Laurence Fishburne (Laurence John Fishburne III), actor, regizor, scenarist și producător american de film

– 2007: A murit regizorul şi scenaristul italian de film Michelangelo Antonioni; considerat unul dintre cei mai mari regizori de film ai secolului al XX-lea, recompensat cu premiul Oscar pentru întreaga sa carieră (n. 1912)

– 2015: A murit cântăreaţa americană de muzică country Lynn Anderson (n. 1947)

– 2022: A murit actriţa, cântăreața și dansatoarea americană de culoare Nichelle Nichols, cunoscută pentru rolul său din seria originală Star Trek (n. 1932)

* * * * *