Premierul italian, Giorgia Meloni, se află într-o vizită oficială la Beijing

Premierul italian, Giorgia Meloni, aflat într-o vizită oficială la Beijing, a descris China drept un interlocutor important pentru soluţionarea problemelor mondiale, cu prilejul unei întâlniri cu preşedintele chinez, Xi Jinping.

„Italia şi China trebuie să reflecte împreună la modelul de a garanta stabilitatea, dar şi pacea”, i-a transmis Giorgia Meloni interlocutorului său. Este prima vizită a şefei guvernului italian în China, de la preluarea mandatului, în 2022. Corespondenta Radio România Actualităţi în Italia, Elena Postelnicu, a urmărit vizita premierului Meloni şi are mai multe detalii.

Reporter: China rămâne un partener fundamental pentru Italia – este ceea ce a subliniat premierul Giorgia Meloni, precizând că sistemul de reguli cu care colaborează cele două țări trebuie să rămână stabil.

Giorgia Meloni: Prin această călătorie lansăm un plan de acțiune pe trei ani, pe care l-am semnat cu guvernul și care definește următorii trei ani ai cooperării noastre bilaterale, cu obiectivul clar de a consolida activitatea pe care am desfășurat-o deja, dar și de a explora noi forme de cooperare, lucrând în același timp la un echilibru al relațiilor comerciale.

Reporter: Roma cere corectitudine, transparență și respectarea regulilor. Beijingul solicită, în schimb, sinceritate și ambele speră și își doresc un nou capitol în relații. Giorgia Meloni a ținut cont în întâlnirea cu președintele Xi Jinping și de influența pe care acesta ar putea să o aibă în actualele crize politice din lume, inclusiv cea din Ucraina. Deși situația internațională actuală continuă să evolueze profund, dorința Chinei de a consolida și dezvolta relațiile cu Italia nu s-a schimbat, la fel ca și prietenia dintre cele două popoare, a subliniat președintele Xi Jinping./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 30 iulie