Kremlinul nu a primit, deocamdată, din partea Kievului propuneri concrete privind negocierile de pace (Dmitri Peskov)

Moscova este în continuare dispusă să poarte negocieri cu Kievul, dar nu există, deocamdată, propuneri concrete din partea oficialilor ucraineni, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

În cadrul unui briefing, lui Peskov i s-a cerut să comenteze declaraţiile consilierului șefului Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, despre disponibilitatea Kievului de a demara negocieri cu Moscova, în baza dreptului internațional.

‘Cel mai probabil este ceva rupt de realitate, nu am auzit nicio explicație detaliată în acest caz. Acest subiect este vehiculat ocazional, fără însă a se declara ceva concret’, a spus Peskov. ‘Partea rusă continuă să rămână deschisă procesului de negocieri’, a adăugat el. Podoliak le-a declarat recent jurnaliștilor ucraineni că: ‘Ucraina este pregătită pentru negocieri – acesta fiind punctul primordial, mai exact că este cu certitudine nevoie de negocieri, dar punctul numărul doi este în ce condiții, pe ce criterii se vor desfăşura negocierile. Ucraina a spus clar: să se desfăşoare negocierile în termenii şi condiţiile prevăzute şi care se bazează pe dreptul internațional, ca concept’.

Oficialul a precizat că principalul element al acestui concept de ‘drept internațional’ este ‘integritatea teritorială și subiecţii’, suveranitatea statului./vdraguta/dsirbu

www.interfax.ru – 31 iulie