O nouă analiză de sânge diagnostichează boala Alzheimer cu o acuratețe de 90%

O nouă analiză de sânge este capabilă să detecteze cu o rată de acuratețe de 90% dacă anumite semne, cum ar fi pierderea memoriei, sunt cauzate de Alzheimer. În prezent, neurologii și alți specialiști în memorie diagnostichează corect boala Alzheimer în 73% din cazurile testate. Demonstrația vine dintr-un studiu realizat la Universitatea din Lund, în Suedia, și publicat în JAMA Neurology.
O parte a analizei de sânge implică măsurarea plasmei fosforilate tau 217, sau p-tau 217, unul dintre numeroșii biomarkeri de sânge pe care oamenii de știință îi evaluează pentru a fi utilizați în diagnosticarea deficienței cognitive ușoare și a bolii Alzheimer în stadiu inițial.
Testul măsoară proteina tau217, care este un indicator al patologiei, a declarat coautorul studiului Sebastian Palmqvist, profesor asociat și neurolog consultant senior la Universitatea din Lund, în Suedia.
Studiul a implicat 1.213 persoane cu pierderi ușoare de memorie și dintre acestea, 515 au fost evaluate în asistența medicală primară și 698 într-o clinică specializată în memorie. Pacienții au fost supuși testelor de sânge, iar rezultatele diagnosticului au fost comparate cu cele rezultate din testul tradițional al lichidului cefalorahidian. După cum s-a menționat, fiabilitatea analizei de sânge s-a dovedit a fi de aproximativ 90%.
Precizia testului a fost comparată și cu evaluările medicilor, efectuate înainte ca aceștia să poată accesa rezultatele testului de sânge sau ale testului lichidului cefalorahidian. În această comparație, neurologii și alți specialiști în memorie au diagnosticat corect boala Alzheimer în 73% din cazuri, în timp ce medicii primari au atins o rată de acuratețe de 61%. „Acest lucru indică posibila îmbunătățire a diagnosticării prin adoptarea acestei analize de sânge în mediile de asistență medicală”, a subliniat coordonatorul studiului, Sebastian Palmqvist.
Potrivit cercetătorilor, simplitatea și fiabilitatea acestui test de sânge reprezintă un pas în față semnificativ în diagnosticarea bolii Alzheimer, „oferind o metodă eficientă de excludere a bolii în asistența medicală primară. Un aspect fundamental, deoarece pierderea memoriei poate rezulta și din alte afecțiuni tratabile, precum depresia sau oboseala cronică”.
Următorii pași includ stabilirea unor ghiduri clinice clare pentru utilizarea testelor de sânge în asistența sanitară. (www.rainews.it – 31 iulie)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (31 iulie)