David Popovici a cucerit medalia de bronz în proba de înot de 100 de metri liber, de la Jocurile Olimpice de la Paris. Înotătorul nostru a fost încoronat cu a doua distincție de la această ediție olimpică din Hexagon, fiind singurul reprezentant al ”Team Romania” care câștigă medalii la întrecerile din capitala Franței până acum.

Sportivul antrenat de Adrian Rădulescu s-a calificat în ultimul act al acestei probe cu al cincilea timp din semifinale, în fața lui fiind înotătorul chinez, Pan Zhanle, înotătorul australian experimentat, Kyle Chalmers, cel maghiar, Nandor Nemeth, dar și sportivul american, Jack Lexy. În finala de 100 de metri liber, cursă denumită și ”proba regină a natației”, startul l-a găsit pe David Popovici pe culoarul al doilea, poziție pe care a ocupat-o ca urmare a calificării de pe locurile de mijloc ale clasamentului.

Întrecerea a pornit ca din tun pentru înotătorul asiatic, care s-a desprins rapid pe primii metri, perioadă de început în care sportivul nostru era destul de în spate față de adversarii săi. La întoarcerea de bazin, David Popovici îi avea în fața sa pe Pan Zhanle, Kyle Chalmers, dar și pe Maxime Grousset. În a doua lungime de bazin, exact cum a obișnuit și în celelalte curse în care a participat la această ediție a Jocurilor Olimpice, reprezentantul României la natație în Paris a forțat și a mai redus diferențele.

Prestația chinezului, deținătorul recordului mondial, care, la un moment dat, era trecut în dreptul lui David Popovici, a fost una magică, iar asiaticul a fost de neoprit. Chiar dacă înotătorul nostru a dat tot ce a avut mai bun pe ultimii metri și a confirmat încă o dată că în ultimele faze ale curselor devine foarte periculos, medalia de aur a fost imposibil de atins. Prima poziție i-a revenit lui Pan Zhanle, care devine primul chinez din istorie ce se impune la proba de 100 de metri liber. Asiaticul care a fost aproape să rateze semifinalele, după o clasare mediocră stabilită în serii, a doborât și un record mondial, întrecându-se pe el, după ce a scos timpul de 46.40.

Pe poziția secundă a încheiat australianul Kyle Chalmers, un expert în această competiție, la o singură sutime în fața lui David Popovici. Cu timpul de 47.49, românul i-a luat fața reprezentantului maghiarilor, Nandor Nemeth, care a fost la un pas să ”îi fure” bronzul sportivului din țara noastră, deoarece tot o sutime a făcut diferența între cei doi.

David Popovici a primit la gât medalia de bronz, distincție pe care o adaugă celei de aur, cucerite la proba de 200 de metri liber, acolo unde a fost mult mai bine cotat decât la această probă din urmă. Parcursul înotătorului român de la JO de la Paris 2024 se încheie într-un mod pozitiv, deoarece, comparativ cu ediția precedentă a întrecerilor olimpice, sportivul în vârstă de 19 ani a prins de două ori podiumul, pe trepte diferite.(BUCURESTI FM, 1 august)

Acasa