2024. augusztus 2

A roma holokauszt emléknapja

A roma holokauszt európai emléknapja alkalmából közölt üzenetében Klaus Iohannis államfő kihangsúlyozta, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket az olyan eszmék és magatartásformák szankcionálásáért és aktív leküzdéséért, amelyek polarizálnak, előítéleteket okoznak, illetve megbélyegeznek bármilyen személyt vagy csoportot. „Tisztelettel adózunk a második világháborúban a népirtás áldozataivá vált romák előtt, és megerősítjük elkötelezettségünket az alapvető jogok és az emberi méltóság megbecsülése és védelme mellett”, írta az államfő üzenetében. A roma holokauszt európai emléknapja alkalmából a bukaresti Külügyminisztérium  is aggodalmának adott hangot a roma közösség tagjai ellen irányuló gyűlöletbeszéd terjedése miatt, különösen az online környezetben, amelyet határozottan elítélt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

Az országban továbbra is gondok vannak az ivóvízzel

Az ivóvízzel kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak az országban – egyes területeken korlátozottan látják el vízzel az lakosságot, ahol pedig nincs központosított rendszer, ott nagyon alacsony a vízszint a kutakban. A szárazság, de a megnövekedett igény miatt még egy hétig korlátozzák a vízellátást Botoşani megye északi részén. Ennek oka az, hogy nem tudnak elegendő vizet felhalmozni a tározókban minden fogyasztó számára. A román közszolgálati rádió tudósítója szerint, Dorohoi municpíum egyes körzeteiben az előfizetők csak 7:00 és 19:00 óra között, a kertes házak esetében és a megye több településén csak 12:00 és 17:00 óra között biztosítsák az ivóvizet. Az üzemeltető felhívta a az emberek figyelmét, hogy ha a vízt nemcsak háztartási, de más célokra is használják, még nehezebb lesz a minimális szint biztosítása a tartályokban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

Egyre több a tüdőrákos beteg Romániában

A tüdőrák komoly probléma Romániában. Csak 2022-ben több mint 11 ezer 700 új megbetegedést és több mint 10 ezer 500 halálesetet jelentettek az ilyen típusú rák miatt. Az onkológiai szakemberek szerint ezek a számok reálisak, mivel a diagnózist általában a betegség utolsó szakaszában állapitják meg és legtöbbször már semmit sem lehet tenni. Az orvosok szerint a legfontosabb rizikófaktor a dohányzás, függetlenül a választott formától. Tehát a dohányzás abbahagyása lenne az első lépés, amit bármelyikünk megtehet. Emellett szükség van a tüdőrák korai felismerését szolgáló szűrőprogramra is, amelyen jelenleg a szakemberek dolgoznak, magyarázza dr. Zob Daniela, a Bukaresti Onkológiai Intézet orvosigazgatója, megjegyezve, hogy az új kezelések növelik a túlélés lehetőségét a betegség valamennyi szakaszában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

Napelemes vízmelegítő rendszer Piteşti-en

Romániában elsőként Piteşti-en adtak át hőenergiát termelő napelem rendszert, amely lakossági használatra szánt vizet melegít és csökkenti a földgáz-fogyasztást.
A polgármesteri hivatal és a távhőszolgáltató közös kisérleti projektje 22 hőt és egy áramot termelő napelemből áll, amelyet egy hőközpont tetejére szerelték fel és mintegy 120 lakásban biztosítja a meleg vizet. A távhőszolgáltató igazgatója szerint a megoldástól a számlák csökkenését várják. Hozzátette, a napelemek jelenleg 100-120 fokon biztosítják a meleg vizet, míg a gázkazán 90 fokon. A beruházás értéke 200 000 lej áfával együtt, és a Piteşti polgármesteri hívatal a rendszer működésének megfigyelése és felmérése után más városrészekre is kiterjeszti az innovatív projektet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)

Életveszélyes játékokat árulnak a tengerparton

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) biztosai azt tanácsolják a szülőknek, hogy legyenek óvatosak, amikor Mamaia üdülőhelyen, a kiskereskedőknél gyermekjátékokat vásárolnak. Az ellenőrzések nyomán olyan játékokat találtak, amelyek veszélyeztethetik a kicsik egészségét vagy akár életét is, és amelyekre már korábban európai szintű figyelmeztetést adtak ki. A hatóság 12 pánzbírságot szabott ki, összesen 53 ezer lej értékben, és leállította a nem megfelelő termékek árusítását, olvasható az intézmény honlapján közzétett sajtóközleményben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.02)
Rozália Gănciulescu