Bursele din Tokyo, Seul şi Taiwan au scăzut puternic, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în SUA

Bursele din Tokyo, Seul şi Taiwan au scăzut puternic astăzi, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în Statele Unite. Turbulenţele de pe pieţele asiatice s-au extins şi în Europa.

Acţiunile au înregistrat în această dimineaţă cel mai redus nivel din ultimele aproape şase luni. Într-o intervenţie la Radio România Iaşi, rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, economistul Liviu Maha, a vorbit despre motivele care au stat la baza îngrijorărilor de pe pieţele financiare.

Liviu Maha: Un anume pesimism la nivelul investitorilor legat de o anumită recesiune care s-ar profila la nivelul Statelor Unite. Un alt motiv este legat de încetinerea creșterii economice la nivelul Uniunii Europene. Existau previziuni care arătau că organizarea Campionatului Mondial de Fotbal, a Olimpiadei de la Paris ar fi adus un plus de creștere economică, cu rezultate vizibile și în planul performanței titlurilor de valoare tranzacționate la bursă. Se pare că nu a fost așa, creșterea economică din ultimele luni, fiind una modestă. Dacă luăm în calcul și problemele existente la nivel macroeconomic în România și incertitudini legate de perioadele electorale care vor urma, atât în România, în Statele Unite, dar și în alte state ale lumii, e adevărat că vorbim de factori care ar putea să justifice un anume pesimism la nivelul investitorilor./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 5 august