INDEX: A murit Nicu Covaci, fondatorul Phoenix

A murit la vârsta de 77 ani muzicianul român de rock, care a fugit de comunism în Olanda şi în orchestra căruia s-au perindat peste 60 de instrumentişti.
A murit muzicianul, compozitorul, pictorul şi graficianul Nicu Covaci, fondatorul Phoenix, ansamblul rock cel mai vechi şi totodată şi cel mai cunoscut – au comunicat vineri seara membrii orchestrei.
Orchestra aflată într-o veşnic schimbătoare componenţă, înfiinţată în 1962, a timişoreanului Nicu Covaci – axată la început pe muzică beat, trecând apoi şi pe rock psihedelic, hard şi progresiv – şi-a găsit stilul său special unic, compunând în stilul etnorock provenind din muzica populară românească, respectiv în alte compoziţii care se aud şi după o jumătate de secol adesea la radio şi care sunt asimilate şi de generaţiile următoare.
În anii ’70 activitatea ansamblului rock timişorean multinaţional foarte iubit în întreaga ţară (din care au făcut parte printre alţii Florin Bordeianu, Béla Kamocsa, Josef Kappl, Mircea Baniciu, Günther Reiniger, Ovidiu Lipan), a fost obstrucţionată de puterea comunistă, de aceea membrii trupei au decis să emigreze. Dintre ei doar Nicu Covaci a putut pleca legal în Olanda, dar în 1977 acesta a reuşit să-i scoată din ţară pe mai mulţi, ascunzându-i în boxele de sunet ale trupei, ajungând în Germania unde au continuat să susţină concerte sub numele de Transsylvania Phoenix.
După căderea comunismului Nicu Covavci şi membrii Phoenix au revenit în România şi au putut vedea la mai multe turnee că publicul nu i-a uitat şi cântă împreună cu ei chiar şi după decenii piesele etnorock devenite clasice.
În decursul existenţei Phoenix de peste 60 de ani, peste 60 de muzicanţi s-au succedat în orchestră, Nicu Covaci fiind singurul membru permanent al trupei.
Fondatorul trupei a ajuns la spital înaintea unui concert din Arad. Deşi trăia de mulţi ani în Spania, a dorit ca să fie îngrijit de medicii oraşului său natal. Nicu Covaci a murit la 77 ani la Spitalul judeţean din Timişoara.

INDEX (Ungaria) – 3 august 2024 – Autor: Bence Loksa

Traducerea: Imola Stănescu/RADOR RADIO ROMÂNIA