TikTok va retrage de pe piaţa europeană Lite Rewards, program prin care sunt oferite recompense utilizatorilor

Platforma TikTok va retrage de pe piaţa europeană aplicaţia Lite Rewards din cauza neconformităţii cu prevederile Legii privind Servicii Digitale în Uniune.

Comisia Europeană consideră că acest program are o influenţă negativă ce poate duce la dependenţă comportamentală mai ales în rândul copiilor sau adolescenţilor. Bogdan Isopescu relatează de la Bruxelles.

Reporter: Conform înțelegerii cu executivul european, TikTok se angajează să retragă permanent de pe piață programul Lite Rewards și să nu mai ofere utilizatorilor în viitor alte aplicații cu același potențial negativ.

Conform Comisiei Europene, TikTok Lite Rewards – un program prin care sunt oferite recompense utilizatorilor – are potențial de a afecta negativ sănătatea mintală sau comportamentul acestora și asta pentru că poate crea dependență în rândul utilizatorilor, mai ales în rândul copiilor. Vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, spune că decizia de astăzi este un semnal nu doar pentru TikTok, ci și pentru întreaga industrie din domeniul social media, iar comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, afirmă că timpul disponibil și mentalul tinerilor europeni nu trebuie să fie considerat o monedă de către companiile rețelelor sociale.

Uniunea Europeană este în acest moment lider în legislația privind serviciile digitale și singura regiune la nivel mondial care deține legislația în privința inteligenței artificiale./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 5 august