2024. augusztus 7.

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa ma monetáris politika további alakításáról tart ülést

A jegybank vezetősége a 6,75%-os kamatláb esetleges további csökkentéséről tárgyal. A BNR a múlt hónapban hosszú idő után először döntött úgy, hogy a kamatlábat évi 7%-ról évi 6,75%-ra csökkenti. Elemzése szerint a fogyasztói bizalom júniusban elérte az elmúlt három év legmagasabb szintjét, júliusban kissé csökkent, de továbbra is az átlag felett maradt. A fogyasztási hitelek továbbra is kétszámjegyű ütemben nőnek, amit az új hitelek kamatainak csökkenése és a bankok közötti versenyben a hitelezési előírások enyhülése táplál. 2024 júniusában Romániában volt a legerősebb a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Európai Unióban, 10,2 százalékkal 2023 júniusához képest. (Radio România Actualităţi)

Ma kezdődik Kolozsváron az Untold fesztivál kilencedik kiadása

A négynapos fesztivál nyolc színpadán több mint 250 művész lép fel Romániából és a világ minden tájáról. Köztük lesznek olyan híres művészek, akik már koncerteztek Romániában, mint Lenny Kravitz és DJ Salvatore Ganacci, valamint olyanok, akik romániai premierjüket tartják, mint Sam Smith és Burna Boy. Burna Boy az egyetlen afrikai előadó, akinek két egymást követő évben két teltházas fellépése volt a londoni stadionban. Ő lesz a fesztivál utolsó napjának a sztárja. Az Untold Románia egyik legnépszerűbb fesztiválja, amely minden évben rajongókat vonz a világ minden tájáról. (Radio România Actualităţi)

Közúti információk

A forgalom az ország legtöbb főútvonalán normális, az utak szárazak, a látási viszonyok jók és az utak általában nem zsúfoltak. Vannak azonban olyan útszakaszok, ahol különböző okok miatt a forgalom nehézkes. Ezekről Delia State rendőrfőnök-helyettes, a román rendőrség Infotraffic központjának munkatársa adott bővebb tájékoztatást a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában:

Delia State: Az A2-es Bukarest-Konstanca autópályán a tengerpart felé haladva kissé megemelkedett a forgalom, a Konstanca megyei Medgidia térségében pedig a 193-as km-nél, a tengerpart felé haladva járműsor alakul ki. Egy személygépkocsi vezetője ma reggel elvesztette uralmát az autó felett, és a peremszalagkorlátnak ütközött. Az ütközés következtében egy személy súlyosan megsérült, és többszörös sérülésekkel kórházba szállították. Konstanca irányában az első és a leállósávban korlátozták a közúti forgalmat. Fél nyolc körül újraindult a forgalom, a környéken kisebb, de egyre csökkenő járműsor áll. Az A1-es Bukarest-Pitești autópályán is járműsor áll a fővárosi körgyűrű bejáratánál, a DN1-es Ploiești-Brassó autópályán pedig a Prahova megyei Comarnicnál mindkét irányban torlódás alakult ki. (Radio România Actualităţi)

Jó hír a nyugdíjasoknak

Az újraszámítás utáni új nyugdíjösszegeket tartalmazó határozatokat kinyomtatják, és augusztus 15-ig megérkeznek a Román Postához, a dokumentumokat pedig legkésőbb e hónap végéig kiosztják a nyugdíjasoknak. Az Országos Nyugdíjpénztár közölte, hogy ezt követően, szeptember 15-ig kézbesítik a nyugdíjakat. Maros megyében 120 ezer dossziét számoltak újra, és több mint 80 ezer határozatot már elküldtek a megyei postahivatalnak. Hogy nőttek-e és mennyivel a nyugdíjak, azt csak azután tudják meg a kedvezményezettek, hogy megkapták a jogosultságukat – mondta a Marosvásárhelyi Rádiónak Eugenia Neagoe, a helyi nyugdíjhivatal igazgatója.

Eugenia Neagoe: „Vannak helyzetek és helyzetek, általában azok, akiknek legalább 25 éves szolgálati idővel rendelkeznek, és most nem nyugdíjemelésről beszélünk, akik 25 évnél többet dolgoztak, azoknál a megvalósított szolgálati idő és a befizetett fizetésük alapján van emelés, mert a járulékfizetés elvéről beszélünk”.

A nyugdíj összegét a referenciapont értékének és a biztosított által megszerzett összes pontnak a szorzata határozza meg.

Székely Ervin