Este august, ceea ce înseamnă că este timpul să vă bucuraţi de un pepene verde copt și suculent. Îl puteți mânca „curat”, îl puteți adăuga într-o salată, îl puteți prăji sau puteți face limonadă. Pe lângă un gust plăcut, fructul conține multe oligoelemente utile: vitamina C, carotenoid, un antioxidant (protejează împotriva ridurilor și pigmentării premature), are vitamine din grupul B, fier, potasiu, magneziu, precum și citrulină – un aminoacid care se adaugă la suplimentele alimentare utilizate de sportivi pentru a preveni deteriorarea musculară și pentru a crește rezistența. Pepenele verde reduce riscul de infecţii şi unele tipuri de cancer. După cum știm cu toții, fructul este format 90% din apă, ceea ce înseamnă că este un bun diuretic. Restul de 10% este pulpă, adică fructoză, glucoză și zaharoză, așa că diabeticii ar trebui să fie atenți la acest desert răcoritor. Medicii recomandă să nu se mănânce mai mult de o bucată de pepene verde pe zi. După aceea, este bine să ne plimbăm, să înotăm într-o piscină sau să mergem cu bicicleta pentru a absorbi mai bine carbohidrații. De asemenea, persoanele cu probleme renale și insuficiență cardiacă ar trebui să se abțină complet de la acest fruct. O cantitate atât de mare de apă și zahăr poate avea un efect negativ asupra organismului. Cei care slăbesc cred în mod eronat că, dacă își înlocuiesc toate mesele cu pepene verde, greutatea va scădea rapid, deoarece valoarea calorică a fructelor la 100 de grame este de numai 30 kcal. Da, puteți înlocui bomboanele și prăjiturile, dar nu și mesele principale. Alimentele trebuie să fie echilibrate, cu o cantitate normală de proteine, grăsimi și carbohidrați. Pepenele verde conține o mulțime de carbohidrați care nu pot avea un efect bun asupra organismului în timpul unei mono-diete. Un mic dejun cu una sau două felii de pepene este considerat optim, un consum mai mare duce deja la supraalimentare și depunerea de glucoză sub formă de grăsime. În general, aproape toată lumea își poate permite o bucată de pepene verde, aceasta înseamnă o porție moderată de care te poți bucura și nu șoca corpul. Experţii sfătuieasc persoanele care nu suferă de nicio boală să mănânce câte 200 de grame de pepene verde odată. Pentru o zi, cantitatea totală este de până la 800 de grame. În acest fel, nu veți pune prea multă presiune asupra organelor și nu vă veți face rău. Fructele dulci pot fi consumate ca al doilea mic dejun sau ca o gustare de după-amiază. Seara, este mai bine să nu consumaţi pepene verde, deoarece sarcina asupra organismului noaptea nu vă va oferi un somn bun și odihnă. Medicii recomandă ca pepenele verde să nu fie combinat cu mesele principale, iar dacă tentația de a mânca este totuși foarte mare, nu mâncați desert cu produse murate și acre, lactate și carne, nu amestecați cu alcool pentru a evita balonarea, indigestia, greutate și pentru a nu avea dureri de stomac./pmirela/ddaniela
(www.actualno.com – 6 august)