Continuă să crească numărul de cazuri noi de coronavirus

Realizator: Cătălin Gomboş – Continuă să crească cazurile noi de coronavirus, în ultima săptămână fiind raportate aproape 5.400 de îmbolnăviri. Este un avans de peste 55% faţă de intervalul precedent, potrivit INSP. S-au înregistrat şi 13 decese, toate la persoane care aveau boli asociate. Directorul medical al Institutului „Matei Balş” din Capitală, Adrian Marinescu, spune că variantele actuale nu sunt mai agresive decât cele anterioare, dar vârstnicii şi bolnavii cronic prezintă riscul de a face complicaţii:
Adrian Marinescu: Se internează cei care au într-adevăr un risc prin bolile cronice, au deja forme complicate. Oricum, situația în care ajung în terapie intensivă este o situație foarte rară, adică nu suportă comparație apropo de perioadele 2020-2021. Legat de simptomatologie, nu pot să spun că e diferență semnificativă, adică e febră, durere în gât, durere de cap, în general modificate, dar de cele mai multe ori acuma formele sunt ușoare și seamănă bine cu o răceală, în așa fel încât de multe ori nu ne testăm. Deci cu siguranță este o subdiagnosticare în momentul de față și în plus testele rapide, din păcate să dea și rezultate fals negative.
Realizator: Și în Europa numărul cazurilor de coronavirus este în creștere, rata de îmbolnăvire ajungând la 20%, față de 10% la nivel mondial. Organizația Mondială a Sănătății s-a declarat îngrijorată de aceste evoluții și a cerut campanii de vaccinare pentru grupurile de risc./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/lalexandrescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 august)