2024. augusztus 9

Terjed a szamárköhögéses betegség Temesváron

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt Temesváron a szamárköhögéses esetek száma, amely a tüdő és a légutak bakteriális fertőzése. Jelenleg 10 újszülöttet és kisgyermeket kezelnek ezzel a betegséggel a „Victor Babeş” kórházban. A betegség minden korosztályt érinthet, de súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet, különösen az egy év alatti csecsemőknél, akik még nem kapták meg az emlékeztető oltást. A betegség rendkívül fertőző, a beteggel érintkezők 90 százaléka szintén megfertőződik. A szakemberek azt javasolják mindenkinek, hogy forduljanak orvoshoz, ha heves és hosszan tartó köhögési rohamok, hányás és légzési nehézség jelentkezik, amelyek a szamárköhögés tünetei. Csecsemők, terhes nők és felnőttek időben történő oltása is javasolt, 10 évenkénti emlékeztető oltással. Az európai országok a szamárköhögéses megbetegedések számának hirtelen növekedéséről számoltak be, az idei év első három hónapjában tízszer több esetet azonosítottak, mint az előző években.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

Ellenőrzések a kábítószer-kereskedelem leküzdéséért az Untold fesztiválon

Románia legnagyobb zenei fesztiválja, az Untold, csütörtök este nyította meg kapuit, Kolozsváron. A rendezvényen több százezer ember vesz részt, de jelen van több eyer rendvédelmi ügynök is – egyenruhában vagy civilben – a fesztivál környékén,  prioritásuk lévén a kábítószercsempészet és az emberkereskedelem  megelőzése. Kolozsváron már meg is történtek az első örizetbevételek, ugzanis egyesek kábitószert készitettek elő, amit a fesztivál ideje alatt akartak eladni. A kolozsvári replőtéren is  megszigoritották az ellenörzéseket, beleértve a schengeni térségből érkező járatokat is. Ugyanakkor a légteret a belügyminisztérium helikoptere felügyeli, közölte Iulian Timșa, a Kolozs Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

A Bevándorlási Főfelügyelőség kiegészíti a migránsok szálláshelyeinek számát

A Bevándorlási Főfelügyelőség kiegészíti az Arad megyei Horia településtől átvett és állami gondnokság alá helyezett külfőldi állampolgárok elhelyezésére szolgáló szálláshelyek számát, amelyek már az idén működni fognak. „A központ, amely jelenleg 160 szálláshellyel rendelkezik, 400 helyet biztosít majd. A bejáratnál lévő, 240 férőhelyes épületnek ugyanez lesz a rendeltetése, azaz a gondnokságba kerülő külföldiek elszállásolásának biztosítása”, magyarázta Filimon Pîtea főbiztos a román közszolgálati rádió tudósítójának. A horiai fogadóközponton kivül a Bevándorlási Főfelügyelőség rendelkezésére áll egy  másik, hasonló létesítmény is Otopeni-en. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

„Vasile Pârvan” és „Nicolae Iorga” posztgraduális és posztdoktori kutatási és képzési ösztöndíjprogram, Rómában és Velencében

Az Oktatási Minisztérium bejelentette a „Vasile Pârvan” és „Nicolae Iorga” posztgraduális és posztdoktori kutatási és képzési ösztöndíj program elindítását Rómában és Velencében. A szakmai gyakorlatot legalább két egymást követő hónapra és legfeljebb két egymást követő egyetemi tanévre biztosítják, 2025. január 1-je után kezdődően. A havi összeg 800 euró, míg az érintett területek többek között a történelem, régészet, irodalom és művészet. A pályázatokat november 8-ig lehet benyújtani, a végleges eredményhirdetés november 29-re várható. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

Hatályba lépett a hátrányos helyzetű anyáknak juttatott szociális utalványprogram alkalmazási szabálya

Hatályba lépett a kétezer lej értékű, hátrányos helyzetű anyáknak juttatott szociális utalványprogram alkalmazásának szabálya. E szociális segélybe részesülnek a 2024. április 12. után szült nők. A pénzt minden gyermek után csak egyszer fizetik ki, és az újszülött gondozására szánt termékek, például ruházati és egészségügyi cikkek vásárlására fordítható. A programban, amely négy évig tart, a felzárkóztatáshoz  szükséges minimáljövedelemben részesülő anyák, fogyatékkal élők, kritikus helyzetben lévők, személyi igazolványokkal nem rendelkezők, kiskorú anyák, valamint a konfliktus övezetből származó külföldi állampolgárok vagy hontalan gyerekek édesanyái vehetnek részt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.09)

Rozália Gănciulescu, RADOR