L”EQUIPE: Declasare a gimnastelor romance, boicot… Cum s-a transformat finala la sol la JO 2024 în incident diplomatic

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, va boicota ceremonia de închidere a JO 2024. Motivul: declasarea, luni, a gimnastelor Sabrina Maneca-Voinea şi Ana Barbosu în finala de la sol, fapt care a privat-o pe a doua de medalia de bronz.

L’EQUIPE (Franţa), 6 august 2024 – Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, nu va asista la ceremonia de închidere a JO 2024, duminică. Motivul boicotului? „Sportivii noştri au fost trataţi într-un mod total dezonorant”, estimează politicianul, care denunţă o „nedreptate flagrantă”. Sportivii respectivi sunt gimnastele românce Sabrina Maneca-Voinea (17 ani) şi Ana Bărbosu (18 ani).

Pentru a înţelege furia autorităţilor române trebuie să ne întoarcem la ziua de luni şi la finala de la sol câştigată de Rebeca Andrade în faţa Simonei Biles. Ultima în concurs este americanca Jordan Chiles, care obţine o notă de 13,666 puncte care o plasează pe poziţia a cincea, după cele două românce. Medalia de bronz îi revine Anei Bărbosu (13,700 puncte), care se bucură fluturând drapelul romanesc… Înainte de a se uita cu stupoare la ecranul cu scoruri.

Câteva minute mai târziu, gimnasta plânge, de neconsolat. Arbitrele au revăzut nota lui Chiles după o contestație depusă de americani. Coechipierei şi prietenei lui Simone Biles i-a fost crescută nota de dificultate cu 0,1 puncte, suficient pentru ca să ia locul al treilea (cu 13,766 puncte) şi s-o priveze pe Bărbosu de o medalie olimpică.

 O contestaţie refuzată chiar înainte României

În timpul aceleiaşi finale, echipa română făcuse o contestaţie pentru revizuirea notei Sabrinei Maneca-Voinea, penalizată cu o zecime pentru o presupusă ieşire de pe covor şi clasată a patra în probă (va sfârşi a cincea după reclasarea lui Chiles). Zadarnic.

„Am făcut cea mai bună performanţă a mea, nu am ieşit de pe covor, nu ştiu de ce am fost penalizată”, s-a plâns ginmasta de 17 ani presei române. „Stiu că meritam o notă mai bună”. Legenda Nadia Comăneci a luat şi ea apărarea compatrioatei sale, cerând pe X să se revizuiască nota Sabrinei Maneca-Voinea şi să se „protejeze sănătatea mentală” a gimnastelor.

Federaţia română face plângere la TAS

Cécile Landi, antrenoarea franceză a lui Biles şi a echipei americane, a revenit asupra contestaţiei care a privat-o pe româncă de o medalie de bronz. „În acest stadiu nu mai aveam nimic de pierdut, atunci mi-am zis „O să încercăm totuşi”. Sincer, nu credeam că asta se va întâmpla, dar când am auzit-o (pe Chiles) strigând, m-am întors şi mi-am spus ‘Ce?'”

Chiles însăşi a reacţionat la polemica în jurul locului ei al treilea, regretând pe X că „oamenii nu pot niciodată să se bucure pentru cineva”.

Preşedinta Federaţiei române de gimnastică, Carmencita Constantin, a anunţat marţi AFP de intenţia ei de a depune două plângeri la Tribunalul arbitral al sportului (TAS). Prim-ministrul le-a promis celor două gimnaste că vor fi „tratate ca nişte campioane olimpice” la revenirea lor în ţară.

https://www.lequipe.fr/Jo-2024-paris/Gymnastique/Actualites/Declassement-des-gymnastes-roumaines-boycott-comment-la-finale-du-sol-aux-jo-2024-a-vire-a-l-incident-diplomatique/1489168

Autor: Julie Callendret. Traducere: Gabriela Sîrbu/RADOR RADIO ROMÂNIA//gsarbu/cciulu