Mai bine de 90% dintre români sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute de tricolori la Camionatul European de Fotbal din Germania

Mai bine de 90% dintre români sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute de tricolori la Camionatul European de Fotbal din Germania, iar 7 din 10 afirmă că se simt mai mândri că sunt români.

Un studiu IRES a evaluat percepţiile, atitudinile şi sentimentele pe care le au românii cu privire la evoluţia echipei naţionale de fotbal a României la EURO 2024.

Reporter: Mihaela Dumitrescu – Faptul că pentru prima dată după 24 de ani, naţionala a depăşit faza grupelor la un turneu final, a readus în prim-plan valenţele sociale ale fotbalului, iar pentru trei săptămâni românii au fost uniţi de susţinerea lor pentru tricolori. Astfel, studiul IRES arată că în prezent tricolorii au de șase ori mai mulţi susţinători decât în 2022 în rândul microbiştilor, iar proporţia românilor care au o părere bună şi foarte bună despre echipa naţională aproape s-a dublat faţă de anul 2022.

84% dintre respondenţi cred că, după parcursul tricolorilor în Germania, respectul pentru România în lume va creşte şi 7 din 10 se simt mândri că sunt români. Oamenii sunt optimişti şi cu privire la şansele de calificare la Mondialul din 2026: peste o treime sunt convinşi că Tricolorii se vor califica şi 50% spun că „probabil” se vor califica.

Dacă românii se dovedesc mari consumatori de competiţii sportive, nu la fel stau lucrurile când vine vorba de practicarea sportului: aproape două treimi dintre adulţi spun că nu practică niciun sport, un sfert fac sport de plăcere, dar ocazional, 13% practică un sport de plăcere, dar în mod regulat şi doar 0,3% spun că fac sport de performanţă.

Realizator: Studiul IRES a fost realizat în perioada 11-12 iulie şi are o eroare de +/- 3,2%./astanimir/dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 august