Oricât de atenți am fi, nu putem evita micile „accidente” de pătare a hainelor. Adorăm să purtăm alb (mai ales vara) sau haine în culori luminoase și impecabil de curate, însă pe cât de optimist, angelic sau vaporos ar fi efectul vizual al unei ținute ireproșabile, pe atât de greu este să păstrăm hainele nepătate pentru mult timp. Este absolut normal să țineți la hainele dvs. și la aspectul „scos din cutie” și ați dori pe cât posibil să le păstrați intacte cât mai mult timp, însă mesele festive în familie, ieșirile la restaurant, o înghețată savurată pe plajă sau un sendviș înfulecat în grabă pe stradă, stiloul sau pixul „curgător”, transpirația, o minge murdară aterizată exact pe noul nostru trening sau sesiunile de cooking sunt doar câteva dintre pericolele de murdărire la care este supusă în general vestimentația noastră. Asta ca să nu mai vorbim de hainele copiilor, caz în care lucrurile se complică și mai mult. Activitățile în aer liber sunt foarte importante pentru cei mici, joaca în noroi, în parcuri sau căzăturile făcând parte din magia copilăriei. Toate aceste pete sunt extrem de vizibile pe fundalul imaculat și devin în timp dificil de îndepărtat, fără a afecta țesătura. Cele mai comune pete greu de îndepărtat de pe rufe și alte țesături (cum ar fi covoare, perdele, draperii, fețe de masă, etc) sunt vinul roșu, cafeaua, uleiul, sângele, iarba, transpirația și cerneala. Chiar dacă un detergent bun de rufe și soluțiile speciale pentru îndepărtarea petelor vor avea grijă de cea mai mare parte a murdăriei, aceste pete necesită un tratament mult mai profund. Demachiantele pentru față sau ochii (atenție – nu cele uleioase sau bifazice, cum se mai numesc), de exemplu, funcționează foarte bine în această situație, dar atunci când apare o pată neașteptată și produsele obișnuite de uz casnic, cum ar fi oțetul, sarea, peroxidul de hidrogen sau bicarbonatul de sodiu, o pot elimina fără prea multe bătăi de cap. Puteți folosi remedii naturale, pe care să le aplicați direct pe pată. Aceste metode alternative de îndepărtare a petelor de pe haine nu sunt costisitoare, iar ingredientele pe care trebuie să le utilizați este foarte probabil să le aveți deja în casă.


Pași esențiali pentru scoaterea petelor dificile

Indiferent de tipul de pată, există câțiva pași pe care trebuie întotdeauna să îi parcurgeţi pentru a reuși să îndepărtaţi în totalitate murdăria:

  • Înmuiați pata în apă rece (mai puțin pe cele de ulei sau grăsime) imediat ce acest lucru este posibil și evitați ca aceasta să ajungă să se întărească. Indicat ar fi ca pata să fie acoperită cu apă (într-un recipient), dar, dacă acest lucru nu este posibil, atunci puteți pune jetul de apă pe ea.
  • Nu frecați pata, întrucât riscați ca aceasta să se mărească și astfel faceți mai mult rău decât bine.
  • Evitați căldura care usucă pata și o face foarte dificil de îndepărtat.
  • Nu presați pe material, deoarece mizeria va pătrunde și mai adânc în țesătură, îngreunând procesul de curățare.
  • Testați întotdeauna locul pentru rezistența culorii și citiți eticheta de pe articolul dvs. de îmbrăcăminte sau instrucțiunile producătorului înainte de a spăla articolul respectiv.
  • Nu frecați nicio pată și evitați tentația de a o șterge, deoarece asta împinge pata mai adânc în material. În schimb, ștergeți lichidele și îndepărtați solidele cu o lingură sau cu marginea unui cuţit mai tocit.
  • Acționați rapid pentru a trata o pată pentru cele mai bune rezultate.
  • Cel mai bun produs de uz casnic pe care să îl utilizați ca agent de îndepărtare a petelor pentru haine este un lichid de spălat vase blând care conține un degresant.
  • Oțetul conține acid acetic care funcționează ca un agent de albire ușor pe hainele de culoare deschisă pentru a îndepărta taninurile conținute în multe pete de alimente care decolorează țesătura. Oțetul nu funcționează bine pentru a îndepărta petele uleioase sau grase.
  • Una dintre cele mai ușoare modalități de a îndepărta petele de pe haine este să pre-tratați petele cu un strop de detergent lichid de rufe. Introduceți detergentul în țesătură cu degetele sau cu o perie moale. Lăsați detergentul să „spargă” pata timp de aproximativ 15 minute înainte de a spăla rufele.

Cum să îndepărtați petele de ulei și grăsime

Nimeni nu este imun la stropirea sau vărsarea accidentală a grăsimii alimentare și, din păcate, petele de grăsime pot fi dificil de îndepărtat de pe material. Unsoarea este o lipidă, ceea ce înseamnă că nu poate fi dizolvată în apă și că veți avea nevoie de o soluție mai puternică, cum ar fi săpunul sau oțetul, pentru a „sparge” pata și a o elimina de pe material. Soluția de curățare adecvată va depinde de tipul de material pe care încercați să-l curățați, dar odată ce ați identificat metoda potrivită, îndepărtarea petelor de grăsime este o simplă joacă. Multe dintre metodele prezentate în acest ghid sunt aplicabile pentru mai multe materiale. Tratați petele de ulei cât mai curând posibil prin stropirea țesăturii cu un strat gros de amidon de porumb, bicarbonat de sodiu sau pudră pentru copii pentru a ajuta la absorbția uleiului. Acest lucru face adesea ca petele să dispară și ușurează mai târziu îndepărtarea petelor. Folosiți un prosop de hârtie pentru a absorbi picăturile uleioase și tratați pata cu lichid de spălat vase. Frecați soluția de îndepărtare a petelor în material cu degetele sau cu o periuță de dinți veche până când materialul este complet îmbibat. Lăsați-l să stea cel puțin 10 minute, deși până la o oră este chiar mai indicat, pentru a da timp lichidului de spălat vase să despartă moleculele de pete, astfel încât să le puteți îndepărta din țesătură. Aruncați apoi articolul în mașina de spălat sau clătiți materialul cu apă caldă dacă nu puteți spăla imediat haina. Verificați pentru a vedea dacă pata a dispărut complet după spălare înainte de a o pune în uscător. Căldura mare poate fixa permanent pata de grăsime.

  • Cum să scoateți petele de grăsime din lenjerie

Un excelent remediu pentru îndepărtarea petelor pentru lenjerie, dar și alte țesături, este creta. Aceasta este o metodă ideală în special pentru stropii de grăsime, dar nu va funcționa la fel de bine pentru petele care au avut timp să se instaleze. Tamponați articolul cu un prosop de hârtie. Acest lucru va elimina orice exces de grăsime. Frecați creta peste pata de grăsime. Pur și simplu trageți niște linii peste pata sau stropii de grăsime, apoi lăsați creta să stea câteva minute. Creta va absorbi umezeala, trăgând-o din țesătură. Spălați cu apă rece, asigurându-vă că spălați articolul imediat pentru a evita să acordați timp grăsimii să se încorporeze în material. Creta funcționează similar cu bicarbonatul de sodiu, o metodă „celebră” pentru îndepărtarea petelor de pe piele. Dacă nu aveți cretă la îndemână, puteți încerca și metoda cu bicarbonat de sodiu pentru articolele de îmbrăcăminte din in.

  • Sfaturi suplimentare pentru îndepărtarea petelor de ulei vegetal

Petele vechi de ulei sunt cel mai bine tratate cu bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu acționează ca un burete, absorbind uleiul. Uleiul poate păta permanent hainele, dar dacă este tratat rapid, aveți cele mai mari șanse să eliminaţi pata. Chiar și petele vechi pot fi îndepărtate, dar sunt adesea mai greu de îndepărtat. Cel mai bine este să folosiți apă caldă sau fierbinte pe petele de ulei. Temperaturile mai calde lichefiază uleiurile, făcând puțin mai ușor lucrul cu detergenții și spălarea lor.

Cum să îndepărtați petele de vin roșu

Îndepărtați vinul roșu de pe haine tratând imediat această pată încăpățânată. Nu puneți o țesătură pătată de vin în uscător, deoarece căldura va fixa pata și va face îndepărtarea aproape imposibilă. Ștergeți pata proaspătă cu un prosop de hârtie. Presărați sare de masă cu generozitate pe pată pentru a ajuta la absorbția vinului. Lăsați sarea să stea pe o pată de vin proaspăt timp de cel puțin o oră. Amestecați 1/2 cană de oțet alb distilat și 1 linguriță de detergent lichid de rufe într-un castron mic. Oțetul neutralizează pigmenții roșii și violet din vin, iar detergentul ajută la curățarea țesăturii. Aplicați amestecul pe pată cu o perie cu peri moi. Puneți haina sau lenjeria de masă într-o pungă de plastic și lăsați-o să stea peste noapte. Clătiți zona cu apă rece. Spălați haina așa cum ați face de obicei numai dacă pata a dispărut. Repetați pașii dacă pata rămâne. Încercați acest amestec pentru petele de vin roșu numai pe țesături albe sau deschise la culoare. Se amestecă 3 părți peroxid de hidrogen și 1 parte lichid de spălat vase. Turnați amestecul pe pată, lăsați-l să stea timp de 20 până la 30 de minute și spălați imediat haina sau clătiți-o cu apă rece.

Cum să eliminați petele de iarbă

Eliminați petele de iarbă cu oțet sau bicarbonat de sodiu. Petele de iarbă sunt un amestec de proteine ​​din murdărie, dar în mare parte sunt făcute din clorofilă din plantă, care produce acea pată verde stăruitoare. Înmuiați pata în oțet, turnând suficient oțet alb într-un castron mic pentru a scufunda zona pătată a hainei. Lăsați pata să se înmoaie timp de 30 de minute și spălați cu pastă de bicarbonat de sodiu. Faceți o pastă din 2 linguri de bicarbonat de sodiu și 1 linguriță de apă și folosiți-o dacă oțetul nu a îndepărtat pata. Întindeți pasta pe pată și frecați-o cu o periuță de dinți veche. Lăsați pasta să acționeze cel puțin 15 minute. Clătiți zona cu apă rece și spălați haina așa cum ați face de obicei sau puneți haina pătată în mașina de spălat.

Cum să eliminați petele de cerneală

Petele de cerneală, cum ar fi markerele lavabile și cerneala pot fi eliminate cu ușurință, însă va fi nevoie de mai mult efort pentru a elimina petele de marker permanente. Puneți o bucată de carton sau o cârpă absorbantă din microfibră sub porțiunea pătată a îmbrăcăminții, indiferent dacă „lucrați” cu blugi, piele sau alt tip de țesătură. Acest lucru oprește cerneala care se dizolvă să păteze alte zone ale hainei. Puneți o cantitate mică de alcool izopropilic (de frecare) pe un prosop de hârtie sau o cârpă. Un tampon de bumbac (sau o dischetă demachiantă) funcționează excelent pentru tratarea petelor mici. Lucrați încet pentru a șterge, astfel încât să nu se răspândească. Adăugați mai mult alcool pe cârpă după cum este necesar. Clătiți materialul în apă rece după ce cerneala a dispărut. Frecați o cantitate mică de detergent de rufe puternic în zona tratată. Lăsați detergentul să acționeze timp de 5 până la 10 minute înainte de a spăla haina. Repetați pașii dacă este necesar. Nu așezați o îmbrăcăminte pătată de cerneală în uscătorul de rufe până când pata nu dispare complet.

Dacă vă întrebați cu ce se mai scot petele de cerneală de pe haine, trebuie să știți bicarbonatul de sodiu nu vă va lăsa nici de această dată la greu. Combinat cu sucul de la o lămâie, rezultatele obținute pot fi de-a dreptul uimitoare. Aplicați sucul de la o lămâie pe o dischetă demachiantă și puneți pe pată, frecând blând pentru a nu deteriora materialul. Dacă articolul vestimentar este alb, aplicați și bicarbonat de sodiu, pentru că acesta are rolul de a albi. Ulterior, spălați hainele la mașină, folosind un detergent rufe albe. Știai că și acetona ajută semnificativ în îndepărtarea petelor de cerneală de pe haine? La fel ca la sucul de lămâie, aplicați puțină acetonă pe o dischetă din bumbac și frecați pata până când dispare. După aceea, clătiți și gata, articolul vestimentar este ca nou. Atenție, totuși, la acetonă sau dizolvantul pentru lacul de unghii, pentru că s-ar putea să întindă pata. Dacă observați acest lucru, încetați imediat această operațiune și treceți la o altă metodă.

  • Sfaturi suplimentare pentru „tratarea” petelor de cerneală

Dacă pata este deranjantă și nu iese cu nicio soluție, luați în considerare vopsirea hainei într-o culoare închisă sau acoperind-o cu o bucată de material decorativ, o panglică sau un nasture. Petele dintr-o zonă mai puțin proeminentă pot fi ascunse purtând o altă îmbrăcăminte deasupra, cum ar fi un pulover peste o cămașă cu guler. Petele de cerneală pot fi îndepărtate de pe îmbrăcăminte folosind o varietate de soluții și tehnici. Poate dura mai multe încercări, așa că dacă o pată nu este imediat eliminată, repetați procesul de curățare până când este complet îndepărtată. Alcoolul poate fi folosit pe unele țesături, pentru a îndepărta petele de cerneală, însă verificați dacă este indicat de utilizat pe piesa dvs. de îmbrăcăminte și, dacă încă nu sunteți sigur, testați-l mai întâi pe o zonă mică, ascunsă.

Cum să îndepărtați petele de cafea și ceai

Ștergeți imediat pata cu un prosop de hârtie albă sau o cârpă, ținând zona pătată sub un jet cu apă rece și clătind zona. Tamponați în prealabil pata cu detergent lichid pentru rufe sau pentru vase. Introduceți ușor detergentul sau lichidul de spălat vase în țesătură cu degetele sau cu o perie cu peri moi și lăsați-l să acționeze cel puțin 10 minute înainte de spălare. Spălați haina ca de obicei. Verificați zona pătată înainte de a pune articolul în uscător și repetați pașii dacă este necesar.

  • Sfaturi suplimentare pentru tratarea petelor de cafea

– Duceți articolul la curățătorie: Dacă îmbrăcămintea este vintage sau este etichetată numai pentru curățare uscată, duceți-o la o curățare profesionistă cât mai curând posibil. Specificați și identificați pata împreună cu specialiștii pentru a-i ajuta să aleagă tratamentul potrivit.

– Încercați bicarbonatul de sodiu: O pastă făcută din apă și bicarbonat de sodiu este uneori recomandată pentru îndepărtarea petelor de cafea de pe haine. Vă rugăm să rețineți că bicarbonatul de sodiu este abraziv, așa că poate deteriora materialul pe măsură ce îl frecați.

– Aplicați un spray sau un gel pentru îndepărtarea petelor de cafea. De asemenea, puteți utiliza un detergent de rufe înălbitor cu oxigen ca agent de îndepărtare a petelor. Lăsați-l să stea pe material timp de cinci minute, apoi spălați haina așa cum ați face de obicei.

– Aplicarea pastei de dinți albe (asigurați-vă că este albă!) pe o pată de cafea poate acționa ca un exfoliant și va elimina pata de pe țesătură.

– Utilizați sare: Sarea este un material absorbant, așa că aplicarea generoasă de sare peste o pată de cafea și acordarea timpului necesar pentru a absorbi lichidul este un prim pas excelent în îndepărtarea petelor de cafea.

– Frecați cremă de ras pe pata de cafea, apoi clătiți și spălați. Ar trebui să dizolve pata la fel ca săpunul.

– Oricât de îngrijorătoare ar părea o pată de cafea închisă la culoare, vestea bună este că petele de cafea pot fi aproape întotdeauna îndepărtate de pe majoritatea țesăturilor. Îndepărtarea petelor este, de obicei, ține doar de capacitatea de a încuraja taninurile maro să se dizolve din nou în apă, unde vor fi mai ușor de îndepărtat.

– Deși există multe trucuri pentru a îndepărta petele de cafea, în general, cea mai bună linie de apărare este fie detergentul de rufe, fie cel de vase cu apă caldă.

– Utilizați apă rece pentru a trata inițial petele de cafea, apoi treceți la apă caldă sau fierbinte când spălați haina.

– Petele de cafea nu sunt greu de îndepărtat! Trebuie doar să acționați rapid, să vă asigurați că pata nu are timp să se întărească și să utilizați consumabile adecvate pentru tipul de țesătură.

Cum să eliminați petele de sânge

Indiferent dacă aveți de-a face cu o pată proaspătă de sânge pe un tricou sport sau doar ați observat o pată veche, fixată pe un prosop, aflați cum să eliminați petele de sânge în câțiva pași simpli. Înainte de a începe, există câteva lucruri pe care ar trebui să le știți – o pată de sânge este o pată pe bază de proteine ​​care răspunde cel mai bine la apă rece, spre deosebire de apa caldă sau fierbinte. Deși este mai ușor să eliminați petele de sânge proaspăt decât cele care s-au uscat, este posibil să le eliminați pe ambele. Unele dintre cele mai eficiente metode includ utilizarea articolelor uzuale de uz casnic, cum ar fi peroxidul de hidrogen, bicarbonatul de sodiu, oțetul alb distilat, săpunul de vase și detergentul de rufe. Indiferent de soluția de curățare pe care decideți să o utilizați, asigurați-vă că o testați mai întâi într-un loc ascuns pentru a vă asigura că nu decolorează sau deteriorează materialul. Petele de sânge, în special cele care sunt uscate și fixate, pot fi greu de îndepărtat, dar în loc să aruncați hainele sau țesătura pătată, repetați metoda de îndepărtare de mai multe ori dacă este necesar, până când pata este complet îndepărtată. Apoi, spălați articolul în mod normal urmând instrucțiunile de îngrijire, asigurându-vă că îl puneți în uscător doar dacă pata a fost complet îndepărtată. Acționați rapid pentru a îndepărta cu ușurință majoritatea petelor de sânge de pe îmbrăcăminte, lenjerie de pat și chiar de pe covor. Cel mai bine este să purtați mănuși de protecție atunci când tratați petele de sânge pentru a reduce contactul cu bacteriile. Clătiți pata de sânge proaspăt sau uscat cu apă rece ținând materialul pe dos direct sub robinet. Puneți o cantitate mică de detergent lichid de rufe pe pată, aplicând detergentul în pată cu degetele sau cu o perie cu peri moi. Lăsați detergentul să acționeze timp de 15 minute și apoi  spălați-l conform indicațiilor de pe eticheta de îngrijire. Verificați zona pătată după spălare și nu o puneți în uscător dacă pata rămâne. Tamponați urmele de sânge de pe hainele albe sau deschise la culoare cu o cârpă albă înmuiată în peroxid de hidrogen. Se șterge bine și apoi se clătește materialul sub apă rece. Spălați din nou folosind un detergent de rufe.

  • Sfaturi pentru îndepărtarea petelor de sânge

Nu clătiți niciodată petele de sânge proaspete sau vechi sub apă caldă sau fierbinte, deoarece acest lucru va face ca petele să se „afișeze” și mai mult și le va face mai greu de îndepărtat. Utilizați întotdeauna apă rece. Pentru petele de sânge încăpățânate și vechi, încercați să le pre-tratați cu detergent de vase și bicarbonat de sodiu înainte de a încerca una dintre celelalte metode de îndepărtare. Repetați procesul oricăreia dintre metodele de îndepărtare date, dacă pata rămâne după primul tratament. Nu puneți articolele în uscător înainte ca pata de sânge să fi fost complet îndepărtată. Căldura uscătorului va face ca petele să se adere și o va îngreuna, dacă nu chiar imposibil de îndepărtat. Evitați să folosiți bureți sau perii abrazive pentru a aplica soluții de curățare în țesături, deoarece acestea pot provoca daune. Optați pentru un burete neabraziv, o cârpă moale din microfibră sau o perie cu peri moi. Când ștergeți o pată de sânge, lucrați din interior spre exterior pentru a preveni răspândirea petei. Folosiți mănuși pentru a vă proteja mâinile atunci când tratați o pată de sânge cu peroxid de hidrogen. Dacă articolul pătat anterior poate fi spălat la mașină, odată ce pata a fost îndepărtată, spălați-l în mașina de spălat la rece.

Cum să eliminați petele de transpirație

Îndepărtați petele galbene de la subraț și acumularea rigidă de spray de pe hainele închise la culoare, urmând câțiva pași simpli. Aceste pete sunt cauzate de interacțiunea dintre aluminiul din deodorante și uleiurile și sărurile de corp. Îndepărtați petele de transpirație de pe cămășile albe cu bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen. Se amestecă 1 parte bicarbonat de sodiu, 1 parte peroxid de hidrogen și 1 parte apă într-un castron mic. (O 1/4 cană din fiecare ingredient este suficientă pentru a curăța o cămașă.) Aplicați amestecul în zona pătată cu o periuță de dinți veche și lăsați pasta să acționeze cel puțin 30 de minute. Spălați cămașa ca de obicei cu detergent de rufe puternic în cea mai caldă setare de apă care este sigură pentru țesătură. Îndepărtați petele de transpirație de pe cămășile întunecate cu oțet alb distilat. Amestecați 2 linguri de oțet și 2 linguri de apă într-un castron mic. Întoarceți cămașa pe dos. Înmuiați o periuță de dinți veche în soluție și frecați bine zonele axilelor. Umpleți o chiuvetă sau o găleată mare cu apă rece și adăugați 1 cană de oțet alb distilat. Adăugați cămașa colorată și lăsați-o la „macerat” cel puțin 30 de minute. Spălați cămașa ca de obicei în apă rece, folosind un detergent „puternic”.

Cum să scoateți petele de sos de roșii de pe îmbrăcăminte

Dacă sunt tratate prompt și corect, majoritatea petelor de sos de roșii nu au timp să devină permanente. Începeți întotdeauna cu apă rece pentru a spăla pata de pe țesătură și atunci când pre-tratați pata. Odată ce pata este îndepărtată, puteți folosi apă rece sau caldă pentru a spăla hainele. Sosul de roșii este o pată complexă care conține taninuri (componentele care dau culoarea legumelor), ulei și adesea pete de proteine ​​de la produsele din carne în sos. Combinația de pete necesită un agent de îndepărtare a petelor pe bază de enzime și adesea un agent de albire pentru a rupe legătura dintre pată și țesătură. Petele de sos de roșii sunt unele dintre cele mai obișnuite urme de murdărie și pot fi destul de încăpățânate, dar vestea bună este că îndepărtarea lor este mult mai simplă decât credeți. Dacă cina cu paste de săptămâna trecută v-a lăsat cu o pată portocalie grasă pe haine, aceste metode simple de curățare folosesc produse de uz casnic obișnuite. Când găsiți o pată, țineți îmbrăcămintea sub apă rece timp de 10 până la 15 minute, folosiți un detergent lichid sau un strop de lichid de spălat vase până când pata nu mai este vizibilă, clătiți bine materialul și lăsați-l să se usuce. Cu pașii potriviți, hainele și lenjeria de pat preferate pot arăta iar ca nou-nouțe. Aflați pașii despre cum să îndepărtați eficient petele de sos de roșii de pe haine folosind bicarbonat de sodiu, oțet și suc de lămâie. Utilizați un cuțit, o lingură sau orice obiect cât mai subțire pentru a îndepărta cât mai mult sos de roșii din material. Evitați frecarea unei pate proaspete, deoarece o împinge mai adânc în fibră sau o face mai mare. Pentru a forța pata să iasă din țesătură, țineți partea de pe dos a zonei pătate sub jet de apă rece timp de câteva minute cât mai curând posibil. Acest lucru forțează pata să iasă din țesătură. Frecați o cantitate mică de detergent lichid de rufe sau lichid de spălat vase în porțiunea pătată a țesăturii. Aplicați-o ușor în țesătură într-o mișcare circulară, începând din exteriorul zonei pătate și înaintând spre interior. Lăsați-l să stea timp de 10 minute înainte de a clăti bine. Dacă pata de roșii provine dintr-un borcan de paste sau sos de roșii care conține ulei, lichidul de spălat vase conține un degresant care va ajuta la îndepărtarea componentei uleioase. Dacă pe țesătură rămân urme de culoare, adăugați mai mult detergent de rufe sau lichid de spălat vase sau aplicați un demachiant pe bază de enzime. Lăsați-l să stea cel puțin cinci minute și clătiți bine. Dacă acest lucru nu funcționează, aplicați cu buretele un agent de albire ușor, cum ar fi peroxid de hidrogen, oțet alb distilat sau suc de lămâie. Pentru a preveni deteriorarea îmbrăcăminții cu un agent de albire, testați-o pentru rezistența culorii umezind o cârpă albă curată sau un tampon de bumbac și frecându-l de-a lungul unei cusături interioare sau al unui tiv al haine colorate. În cazul în care culoarea se estompează, articolul nu este rezistent la agenții de îndepărtare a murdăriei. Spălați îmbrăcămintea așa cum ați proceda de obicei cu detergent și, dacă nu aveți timp să o spălați imediat, lăsați îmbrăcămintea pre-tratată să se usuce la aer și spălați-o mai târziu. După spălare, inspectați pentru orice urmă de pată înainte de a pune hainele în uscător. Căldura ridicată a unui uscător de rufe poate fixa pata.

  • Alte modalități de a îndepărta petele de sos de roșii de pe haine

Dacă pata rămâne, încercați una dintre următoarele metode pentru a elimina petele de sos de roșii de pe haine.

– Pastă de bicarbonat de sodiu: Într-un castron, amestecați în părți egale bicarbonat de sodiu și sare. Adăugați suficientă apă pentru a face o pastă care se poate întinde și frecați-o ușor pe pată. Lăsați-o să stea până la 10 minute, apoi clătiți pasta cu apă rece și spălați hainele ca de obicei.

– Gheață, oțet și săpun de vase: Aplicați câteva picături de săpun de vase pe pata de roșii, apoi luați un cub de gheață și folosiți-l pentru a aplica detergentul de vase în pată. Înmuiați o cârpă curată și uscată din microfibră în oțet alb distilat și ștergeți oricare dintre petele rămase.

– Suc de lămâie: Tăiați o lămâie în jumătate și stoarceți sucul direct pe pată, asigurându-vă că o acoperiți uniform. Lăsați ă stea câteva minute, apoi clătiți zona cu apă rece și spălați hainele ca de obicei.

– Demachiante comerciale: Fie că sunt lichide, sub formă de spray sau șervețele, folosiți-le urmând eventualele instrucțiuni pentru a îndepărta pata de sos de roșii.

Cum să scoateți petele de vin roșu de pe îmbrăcăminte

Petele de vin roșu sunt notorii ca fiind greu de îndepărtat de pe haine. Cel mai bine este să tratați imediat o pată de vin – cu cât este mai veche, cu atât va fi mai stăruitoare. Dacă nu o puteți curăța la timp, nu vă temeți, însă. Vestea bună este că majoritatea petelor de vin pot fi îndepărtate complet, sau cel puțin reduse, cu soluții obișnuite de curățare casnică. Rețineți că nu ar trebui să puneți niciodată o țesătură pătată de vin într-un uscător fierbinte, deoarece căldura va fixa pata și va face îndepărtarea aproape imposibilă. Începeți prin ștergerea petei cu o cârpă curată sau un prosop de hârtie. Apăsați ușor și tamponați – nu frecați, deoarece frecarea va fixa pata. Odată ce pata este cât de cât ștearsă, sunteți gata să o tratați folosind una dintre următoarele soluții de curățare netoxice pentru casă. Presărați sare cu generozitate pe pată (sarea cușer are boabe mai mari și mai plate decât sarea de masă, cu o suprafață mai mare pentru absorbție). Apoi, încercați una dintre următoarele opțiuni:

– Lăsați sarea peste noapte pentru a absorbi cât mai mult pigment de vin. Dacă țesătura îmbrăcăminții este rezistentă, cum ar fi denimul sau lenjeria groasă, așezați țesătura peste un bol, astfel încât pata să fie centrată. Apoi, turnați încet apă clocotită peste locul de vin de la o înălțime de aproximativ 20 de cm, pentru a permite forței apei să ajute să împingă pata. Dacă pata a dispărut, spălați hainele ca de obicei.

– Turnați o cantitate generoasă de sifon sau apă carbogazoasă peste pată și lăsați-o să stea peste noapte. Nu înlocuiți sifonul cu orice altă băutură carbogazoasă.

– Acoperiți complet pata cu oțet alb și cu câteva picături de detergent lichid. Aciditatea oțetului dizolvă legătura dintre culoare și fibra țesăturii, făcând mai ușor ca detergentul să curețe orice pigment rămas. Lăsați materialul să stea peste noapte.

– Amestecați peroxid de hidrogen și lichid de vase (3 părți peroxid la 1 parte săpun). Testați o cantitate mică de soluție pe o zonă neobservabilă, deoarece peroxidul de hidrogen este un agent de albire. Dacă locul de testare arată bine după uscare, turnați amestecul pe pată și lăsați-l să stea timp de 20 până la 30 de minute. Spălați imediat haina sau clătiți-o cu apă rece.

– Se toarnă o cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu pe pată și se lasă să stea câteva minute pentru a absorbi vinul. Când bicarbonatul de sodiu devine umed de la vin, folosiți un cuțit tocit pentru a-l îndepărta. Înlocuiți-l cu o altă cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu proaspăt și uscat pentru a continua să înmuiați vinul. O altă metodă este să turnați bicarbonat de sodiu peste pata de vin proaspăt, urmat de oțet alb. Acțiunea de barbotare a bicarbonatului de sodiu și a oțetului alb poate îndepărta pata de vin din fibre. Ștergeți sau clătiți bicarbonatul de sodiu și oțetul în apă rece după ce barbotarea se oprește și repetați dacă este necesar.

  • Cum să tratați o pată veche de vin roșu

Dacă aveți o pată de vin roșu pe care nu ați tratat-o ​​imediat, este posibil să o puteți elimina sau reduce cu o înmuiere lungă în apă rece. Începeți prin a freca o cantitate generoasă de detergent lichid de rufe sau săpun de vase pe zona pătată. Apoi, scufundați hainele într-un vas sau o găleată cu apă rece pentru a se înmuia timp de 30 de minute sau peste noapte. Aplicați un agent de îndepărtare a petelor (conform instrucțiunilor de pe etichetă) pe pata umedă și spălați piesa de îmbrăcăminte pe un ciclu normal. Lăsați îmbrăcămintea să se usuce la aer și apoi inspectați pata. Dacă pata rămâne, încercați din nou metoda.

  • Sfaturi suplimentare pentru tratarea petelor de vin roșu

Petele de vin sunt greu de îndepărtat, așa că fiți pregătiți să repetați metodele de curățare. Vinul roșu conține taninuri, o substanță naturală care se găsește în plante, cum ar fi strugurii roșii, care pătează orice atinge, inclusiv fibre absorbante (este folosit și în coloranții și cernelurile pentru piele). Petele proaspete pe bază de tanin sunt oarecum mai ușor de curățat decât petele pe bază de tanin deja fixate. Țesăturile diferă în ceea ce privește tipurile de fibre și permeabilitate, astfel încât metodele multiple și pașii repetați pot avea mai mult succes. Dacă o pată de vin roșu este pe mătase, tapițerie de epocă sau pe o îmbrăcăminte etichetată numai cu eticheta de curățare chimică, duceți-o la curățătoria chimică cât mai curând posibil.

Cum să scăpaţi de petele de fond de ten de pe haine în 3 pași simpli

Uleiurile și pigmenții din fondul de ten lichid sau pudră pot lăsa pete fixate pe haine. Detergenții pe bază de enzime și detergenții de haine pot elimina aceste pete. Dar înainte de a le pune în uscător, asigurați-vă că pata a dispărut complet; în caz contrar, uscătorul poate face pata mai dificil de îndepărtat. Există două tipuri de fond de ten lichid: pe bază de ulei și fără ulei. O pată de fond de ten de la un produs pe bază de ulei este de obicei mai dificilă, dar ambele tipuri sunt tratate cu aceiași pași de îndepărtare a petelor pentru hainele lavabile. Îndepărtați excesul de fond de ten lichid de pe haine cu un cuțit sau folosiţi un uscător de păr pe „rece” pentru a îndepărta excesul de pudră. Nu frecați, deoarece va împinge pata mai adânc în fibre și va îngreuna îndepărtarea acesteia. Aplicați câteva picături dintr-un agent de îndepărtare a petelor pe bază de enzime sau dintr-un lichid de spălat vase și lăsați-l să stea timp de 15 minute. Spălați haina cu un detergent puternic. Asigurați-vă că pata a dispărut înainte de a arunca articolul în uscător.  Dacă pata rămâne, repetați pașii de curățare. Căldura mare de la uscător poate fixa permanent pata. Dacă îmbrăcămintea este etichetată numai curățătorie chimică, îndepărtați excesul de lichid și duceți îmbrăcămintea la un curățător profesionist cât mai curând posibil.

  • Cele mai bune sfaturi pentru a trata și a preveni petele de fond de ten pe haine

– Acționaţi rapid: Tratați pata imediat ce o vedeți. Căutați pete de fond de ten în jurul gulerelor după ce ați purtat fond de ten toată ziua. Petele proaspete sunt mai ușor de îndepărtat decât cele mai vechi.

– Folosiți cremă de ras: Dacă nu aveți la îndemână un agent de îndepărtare a petelor sau un lichid de spălat vase, folosiți niște cremă de ras spumantă (nu gel) pentru a elimina pata. Aplicați crema de ras pe materialul pătat, lăsați-o să stea timp de 15 minute, apoi spălați haina ca de obicei.

– Preveniți picăturile: Evitați stropirea din recipientul pentru fond de ten lichid pe haine, aplicând fondul de ten pe dosul mâinii, nu direct pe față.

– Protejați-vă hainele cu o bavetă: Puneți niște șervețele în decolteul îmbrăcămintei, ca o bavetă, pentru a proteja materialul în timp ce aplicați fondul de ten.

Cum să îndepărtați ceara de la lumânări de pe haine, covor și tapițerie

A învăța cum să îndepărtați ceara de lumânare de pe țesătură și tapițerie este ușor și, de asemenea, poate economisi banii cheltuiți pentru curățarea profesională. Dar petele pe care le pot lăsa în urmă produsele pe bază de ceară nu sunt deloc aspectuoase sau ușor de îndepărtat. Ceara lasă în urmă ulei, ceară sau vopsea, toate acestea necesitând un tratament special pentru a fi îndepărtate de pe țesături și covoare. Îndepărtați ceara proaspătă întărind-o cu gheață pentru a o îndepărta mai ușor. Ceara veche trebuie încălzită cu un fier de călcat pentru a o înmuia pentru îndepărtare. Utilizați metode similare pentru a îndepărta ceara de pe mobilă. În continuare, cel mai bun mod de a evita vărsarea de ceară de lumânare este să folosești un snuffer (sau stingător de lumânări, mai pe românește) pentru a bloca scurgerea. Dacă îmbrăcămintea sau fața de masă este etichetată numai cu curățare chimică, lăsați ceara să se întărească, îndepărtați-o cu o margine de la un tacâm vechi și duceți imediat îmbrăcămintea la o curățătorie chimică. Puneți un cub de gheață pe pată pentru a îngheța și a întări scurgerile de ceară proaspătă. Evitați să puneți gheața direct pe material. Încercarea de a îndepărta ceara fierbinte o împinge mai adânc în fibrele țesăturii. Scoateți ceara întărită cu un cuțit de bucătărie, cu marginea unui obiect subțire sau cu unghia. Tratați locul în care a fost odată ceara pentru a îndepărta uleiurile reziduale sau coloranții care pot rămâne la suprafață. Folosiți un agent de îndepărtare a petelor pe bază de enzime sau un pic de detergent lichid puternic, sau o pastă din detergent pudră și apă. Aplicați detergentul în zona pătată cu degetele sau cu o perie cu peri moi. Lăsați agentul de curățare să funcționeze cel puțin 15 minute și apoi clătiți bine zona pătată cu apă fierbinte. Spălați țesătura în cea mai fierbinte apă potrivită, urmând instrucțiunile de pe eticheta de îngrijire, odată ce pata este tratată. Verificați pata înainte de a arunca haina în uscător.  Aceleași sfaturi pentru a îndepărta ceara de lumânare de pe covor pot fi folosite și pentru tapițerie. Dacă materialul este de mătase sau vintage, consultați un profesionist înainte de a lua măsuri. Dacă există o pată colorată pe covor de la vopseaua din lumânare, folosiți puțin alcool pe un prosop de hârtie albă pentru a șterge pata.

Utilizați peroxid de hidrogen pentru a îndepărta petele de vopsea de pe covoarele albe, dar evitați-l pe covoare închise la culoare, deoarece poate înălbi fibrele. Utilizați un tampon de bumbac stropit cu acetonă sau alcool pentru a încerca să descompuneți ceara de lumânare de pe țesături, dacă preferați să nu folosiți gheață sau căldură. Oțetul alb poate dizolva uleiurile și grăsimea lăsate de ceara de lumânare. Amestecă cantități egale de apă și oțet alb distilat și tamponați-l cu o cârpă curată pe pata care ar fi putut fi lăsată de ceară. Apa și detergentul de vase pot îndepărta pata uleioasă lăsată de ceara de lumânare pe țesături. Săpunul de vase nu va îndepărta ceara în sine, care trebuie întărită sau înmuiată și răzuită, ci doar uleiurile „degajate”.

Cum să îndepărtați petele de ruj de pe îmbrăcăminte

O problemă atât a bărbaților infideli, cât și a împătimitelor machiajului, petele de ruj nu sunt tocmai complicat de înlăturat. Rujurile colorate conțin de obicei două componente — o substanță uleioasă sau ceară și o vopsea colorată. Aceste pete sunt mai dificil de îndepărtat, în special de pe hainele albe, unde pata va fi cel mai vizibilă. Balsamurile de buze sunt puțin mai ușor de manevrat, deoarece au mai puțini coloranți. Rezistați impulsului de a îndepărta o pată de ruj, împingând-o mai adânc în fibrele țesăturii și făcând-o și mai greu de îndepărtat. Pentru cele mai bune rezultate, pre-tratați pata, folosiți detergent de rufe și băgați articolul într-un ciclu de spălare. Dacă rămân urme ale petelor, nu puneți niciodată articolul în uscător; căldura adăugată s-ar putea instala în pată. Dacă ați rămas fără detergent, unele „rechizite” standard de uz casnic pot fi, de asemenea, suplimentate ca agenți de curățare – detergent de vase, alcool, fixativ și oțet alb. Întrucât aproape toate rujurile conțin o combinație de ulei sau ceară pentru a le ajuta să alunece pe buze, primul pas este îndepărtarea oricăror bucăți de ulei sau reziduuri de ceară. Începeți prin a pre- trata petele folosind un produs de îndepărtare a petelor pe bază de solvent. Dacă nu aveți la îndemână un astfel de produs, aplicați un pic de detergent lichid puternic (considerate mai rezistente, cu suficiente enzime pentru a elimina uleiul) pe pată și frecați ușor cu degetele sau cu o perie moale. Lăsați agentul de îndepărtare a petelor să acționeze timp de cel puțin 15 minute. Spălați îmbrăcămintea în cea mai fierbinte apă, potrivită pentru țesătură, urmând instrucțiunile de pe eticheta de îngrijire. După curățare, inspectați zona pătată. Dacă tot observați o pată, repetați tratamentul. Numai în cazul în care pata a dispărut, o puteți usca folosind uscătorul de rufe. Dacă un ruj, un balsam de buze sau o pată de luciu de buze a trecut prin uscător și este încă pe țesătură, aplicați un pic de detergent de vase de mână și frecați cu cea mai fierbinte apă pe care o poate tolera materialul (și mâinile) dvs. Lăsați-l să stea înmuiat o oră și apoi spălați-l ca de obicei. Înălbitorul cu clor poate fi folosit pe țesături albe din bumbac, dar înălbitorul cu oxigen este sigur pentru orice materiale albe, colorate sau imprimate. De asemenea, trebuie doar să înmuiați articolele în înălbitor cu clor diluat timp de 30 de minute. Pentru a elimina orice componentă de colorant rămasă, amestecați o soluție de înălbitor pe bază de oxigen  și apă rece. Scufundați obiectul pătat și lăsați-l să se înmoaie timp de cel puțin opt ore. Verificați și spălați hainele ca de obicei dacă petele de ruj au dispărut. Dacă pata persistă, amestecați înălbitor cu oxigen, înmuiați timp de încă opt ore și apoi spălați urmând instrucțiunile de pe eticheta de îngrijire.

Produsele standard de uz casnic pot elimina, de asemenea, petele de ruj. Utilizați-le ca pre-tratament înainte de a spăla articolul așa cum ați face de obicei. Umeziți o cârpă albă curată cu alcool sanitar, ștergeți pata cu alcool pentru a îndepărta rujul și clătiți cu apă. Spălați ca de obicei. Aplicați soluția de îndepărtare a lacului de unghii sau acetonă pe pată și frecați ușor cu o perie cu peri moi. Clătiți zona afectată cu alcool și repetați până când pata este îndepărtată, apoi lăsați să se usuce. Asigurați-vă că acest lucru este efectuat într-o zonă bine ventilată. Înainte de a utiliza fixativ pe material, testați-l într-un loc discret. Pulverizați fixativul pe pata de ruj și lăsați-l să stea timp de 15 minute. Înmuiați o cârpă curată în apă caldă pentru a șterge fixativul și rujul. Spălați ca de obicei. Puteți îndepărta petele de ruj de pe haine și cu oțet alb distilat. Aplicați oțet pe zona afectată cu o minge de bumbac și tamponați ușor. Spălați ca de obicei.

  • Sfaturi suplimentare pentru tratarea petelor de ruj

Repetați pașii dacă pata nu iese la prima încercare. Apa fierbinte lichefiază uleiurile, grăsimile și ceara, eliberându-le mai ușor din fibre. Deși nu trebuie să utilizați niciodată căldura pe o pată, întrucât aceasta este o pată pe bază de ceară sau ulei, în acest caz apa fierbinte va ajuta la îndepărtarea acesteia. Îndepărtați ușor orice ruj solid sau lipiți o bucată de bandă deasupra unei pete de ruj noi sau uscate pentru a îndepărta cu grijă excesul de ruj din locul respectiv. Petele de ruj necesită efort, dar nu sunt permanente. Cu un pic de perseverență, puteți elimina definitiv pata. Una-două măsuri soluție pentru îndepărtarea petelor plus un detergent mai bun sunt adesea suficient de puternice pentru a elimina petele de ruj.

Cum să înlăturați petele de detergent de rufe de pe haine cu 5 metode simple

Petele misterioase de pe rufele proaspăt spălate pot fi de fapt pete de detergent – știm, este surprinzător. Detergentul ar trebui să fie un erou al rufelor în îndepărtarea petelor, așa că dacă observați reziduuri albastre sau albe sau pete în haine, detergentul ar putea fi de vină. Folosind prea mult detergent sau adăugarea lui incorectă la mașina de spălat poate lăsa urme și pete pe haine – și, deși îi iubim parfumul și puterea de curățare, detergentul se poate face vinovat de pete sau reziduuri. Indiferent dacă utilizați detergent lichid sau pudră, dacă produsul nu se dispersează uniform în apa de spălare, poate lăsa urme inestetice pe haine, care adesea duc la mâncărimi. Dispersarea necorespunzătoare poate avea loc dacă: mașina de spălat este supraîncărcată și rufele nu au loc de mișcare în tambur, setările pentru dimensiunea încărcării mașinii de spălat nu sunt selectate corect, se adaugă prea mult detergent în mașina de spălat, detergentul este adăugat la momentul nepotrivit atunci când spălați rufe, dozatoarele automate de detergent sunt înfundate și nu funcționează corect, o soluție de detergent de rufe este aruncată deasupra unei încărcături de rufe murdare și nu se dizolvă complet, detergentul lichid sau pudră este turnat direct pe încărcătura de haine sau apa de spălare este prea rece pentru a dizolva detergentul pudră.

– Metoda unu: Spălați din nou încărcătura de rufe – Cea mai simplă metodă de a îndepărta petele de detergent este să spălați încărcătura pătată de rufe din nou fără a adăuga niciun detergent suplimentar. Alegeți setările potrivite, setați dimensiunea încărcăturii la mare sau foarte mare, astfel încât să existe multă apă pentru a clăti reziduurile de detergent și rulați ciclul complet. Verificați dacă mai există pete rămase înainte de a muta hainele într-un uscător automat. Metoda de respălare funcționează cel mai bine dacă descoperiți petele de detergent înainte de a pune articolele pătate într-un uscător fierbinte. Dacă descoperiți petele după ce au trecut deja prin uscător, utilizați una dintre celelalte metode de îndepărtare a petelor.

– Metoda a doua: Folosiți bicarbonat de sodiu – Dacă există o pată de detergent doar pe unul sau două articole, puteți face o pastă de bicarbonat de sodiu pentru a îndepărta petele. Într-un castron mic, amestecați un sfert de cană de bicarbonat de sodiu cu o linguriță de apă. Aplicați pasta utilizând o perie moale (sau o periuță de dinți veche) pentru a aplica pasta în zona pătată. Clătiți materialul. Țineți zona pătată sub un robinet de apă rece și clătiți pasta de bicarbonat de sodiu odată cu reziduurile de detergent.

– Metoda trei: Folosiți oțet alb distilat diluat – Aciditatea ușoară a oțetului alb distilat va ajuta la ruperea legăturii dintre reziduurile de detergent și țesătură. Amestecați o parte oțet și două părți apă într-o sticlă de pulverizare sau un bol. Aplicați oțetul pulverizând zona pătată cu soluția de oțet sau utilizați un burete înmuiat în soluție pentru a umezi petele. Curățați ușor petele folosind o perie moale pentru a curăța ușor zona pătată de detergent. Țineți țesătura sub un robinet cu apă curentă rece pentru a clăti reziduurile de oțet și detergent. Avertizare! Nu turnați oțet alb distilat nediluat direct pe țesătură, întrucât coloranții instabili pot distruge și pot apărea decolorări nedorite.

– Metoda patru: Folosiți alcool – Tratați petele cu alcool izopropilic (de frecare) pentru o îndepărtare ușoară. Pulverizați zona pătată cu alcool sau folosiți un burete pentru a umezi petele cu alcool. Folosiți o perie cu peri moi pentru a curăța ușor zona pătată de detergent. Țineți țesătura sub un robinet cu apă curentă rece pentru a clăti reziduurile de alcool și detergent.

– Metoda cinci: Folosiți lichid de spălat vase sau săpun – Ingredientele care luptă împotriva grăsimilor din lichidul de spălat vase sau din săpun vor rupe legăturile dintre petele de detergent și țesături. Puneți câteva picături de lichid de spălat vase pe petele de detergent. Dacă utilizați săpun, umeziți zona pătată și frecați bucata de săpun peste pete. Folosiți o perie cu peri moi pentru a curăța ușor zona pătată de detergent. Țineți materialul sub un robinet cu apă curentă rece pentru a clăti reziduurile de săpun și detergent.

  • Cum să preveniți apariția petelor de detergent pe haine

Adăugați bucăți de detergent, lichid sau pulbere în tamburul gol înainte de a adăuga hainele. Curățați dozatoarele automate de detergent în mod regulat pentru a preveni înfundarea acestora. Dacă folosiți apă extrem de rece, dizolvați detergenții pudră într-un litru de apă caldă înainte de a-i adăuga în tamburul de spălat. Nu supraîncărcați tamburul de spălat cu rufe murdare și ajustați setările mașinii de spălat pentru a se potrivi cu dimensiunea încărcăturii de rufe. Pot exista mai multe motive pentru care găsiți pete de detergent pe rufele proaspăt spălate, inclusiv un tambur de spălat supraîncărcat, setări greșite ale mașinii de spălat, utilizarea excesivă de detergent și adăugarea incorectă sau funcționarea defectuoasă a dozatoarelor automate.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.thespruce.com/how-to-remove-clothing-stains-1387973

https://www.thespruce.com/how-to-remove-blood-stains-8657660

https://www.thespruce.com/how-to-remove-tomato-sauce-stains-1901051

https://www.thespruce.com/remove-coffee-stains-from-clothing-1901014

https://www.thespruce.com/remove-red-wine-stains-from-clothing-1901019

https://www.thespruce.com/how-to-get-foundation-out-of-clothes-8384452

https://www.thespruce.com/remove-candle-wax-stains-2147086

https://www.thespruce.com/removing-cooking-and-vegetable-oil-stains-1901027

https://www.thespruce.com/remove-lipstick-stains-from-clothes-and-upholstery-2147105

https://www.thespruce.com/how-to-get-laundry-detergent-stains-out-of-clothes-8600901