Inflația ar urma să scadă spre sfârșitul anului la 4%, o valoare mai mică decât cea prognozată de BNR

Realizator: Laurenţiu Văduva -Inflația ar urma să scadă spre sfârșitul anului la 4%, o valoare mai mică decât cea prognozată de Banca Națională, anume 4,9 procente. Tendința de scădere a acestui indicator se va menține și în 2025, urmând să ajungă la 3,4% la sfârșitul anului, potrivit datelor prezentate de guvernatorul Mugur Isărescu. El a precizat că prognoza privind inflația a stat și la baza recentei scăderi a nivelului dobânzii de referință.

Mugur Isărescu: Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară, în funcție de cum a evoluat și inflația, ca să nu rămânem ‘cocoțați’ cu rata de politică monetară sus, în perioada de toamnă, când probabil că va fi mai dificil, sau vor fi factori perturbatori care ar putea să ne blocheze o decizie de reducere a ratei de politică monetară. Gândiţi-vă că oricând poate să apară o inversare de mişcări de capital. Avem cu ce să acționăm în acest sens, avem rezervă valutară, avem metode de a steriliza și excedentul de lichiditate, deci putem să reacționăm.

Realizator: Reamintim că Banca Națională a redus recent, pentru a doua oară consecutiv, rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5%/an de la 6,75% pe an./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 10 august