Reşiţa găzduieşte o tabără pentru tinerii matematicieni de top din lume

Reşiţa găzduieşte timp de trei săptămâni o tabără pentru tinerii matematicieni de top din lume.

Participanţii experimentează lumea cercetării şi noi concepte matematice sub îndrumarea unor profesori universitari de top, recunoscuţi la nivel internaţional. Relatează din judeţul Caraş-Severin Mario Balint.

Reporter: APEXMATHS-2024 reunește 50 de matematicieni amatori din România, Moldova, Ucraina, Italia, Franța, Israel, dar și din Canada, Statele Unite și Coreea de Sud. Nu este o tabără de pregătire pentru olimpiadă, ci este o tabără care îi pregătește pe copii, conform conceptului lui Sherrington, pentru adevărata cercetare în matematică.

Profesor doctor Andrei Neguț de la Massachusetts Institute of Technology: Această tabără unde noi suntem profesori aici, la Reșița, a fost organizată de un coleg al meu, Olivier Schiffmann, care este profesor la Universitatea din Paris, ca să studiem împreună, ca să învățăm împreună, ca să ne dezvoltăm împreună.

Reporter: Unde sunt vârfurile matematicii mondiale în acest moment?

Andrei Neguț: Cele mai multe vârfuri sunt în Statele Unite. Avem aproape la fel de multe vârfuri în Europa, numai că matematica europeană e un pic scindată. Și se ridică foarte mult matematica asiatică, adică China, Japonia și Coreea de mult timp sunt în top. Matematica indiană este pe val. România este o țară mică și nu poate să spere să se bată.

Reporter: Alături de Andrei Neguț, la Reșița mai sunt prezenți Olivier Schiffmann de la Centre National de la Recherche Scientifique, Universitatea Paris-Saclay și Institutul de Matematică al Academiei Române, Anne Moreau şi Emanuele Macri de Universitatea Paris-Saclay./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 10 august