13 august 1521, sfârșitul Imperiului Aztec și începutul dominației coloniale

(Photo by Alfredo ESTRELLA / AFP)

 

 

 

Autor :Alexandru Eduard Balaci

 

Introducere

 

În urmă cu 503 ani, pe 13 august 1521, Imperiul Aztec, unul dintre cele mai puternice și avansate civilizații ale Americii precolumbiene, a fost cucerit de o coaliție de forțe spaniole și războinici indigeni. Această cucerire, condusă de Hernán Cortés și aliații săi Tlaxcalan, a marcat începutul dominației spaniole în America Centrală și a dus la dispariția uneia dintre cele mai impresionante civilizații din istoria umanității.

 

Context

 

La începutul secolului al XVI-lea, Spania era în plină expansiune colonială, exploratorii săi descoperind și revendicând teritorii vaste în Lumea Nouă. În februarie 1519, Hernán Cortés, un conchistador ambițios, a pornit într-o expediție din Cuba către coasta Mexicului. Voia să găsească aur și să extindă influența Spaniei în noi teritorii, dar ceea ce a urmat a schimbat cursul istoriei. Cortés a sosit pe coasta Mexicului cu aproximativ 600 de oameni, câțiva cai și puține arme de foc. Deși forțele sale erau modeste în comparație cu armata aztecă, conchistadorul a reușit să își consolideze poziția prin alianțe strategice cu triburi indigene nemulțumite de dominația aztecă, cum ar fi Tlaxcalanii, conduși de Xicotencatl cel Tânăr. Acești aliați locali aveau un resentiment profund față de azteci, care îi supuneau unor tributuri și sacrificii umane.

 

După stabilirea unei baze la Veracruz, Cortés și forțele sale au început marșul spre capitala aztecă, Tenochtitlan, orașul legendar situat pe insule din lacul Texcoco. La început, Cortés a fost întâmpinat cu bunăvoință de Moctezuma al II-lea (sau Montezuma al II-lea), împăratul aztec, care l-a primit în capitală crezând că Cortés ar putea fi o întrupare a zeului Quetzalcoatl, conform unei profeții aztece.Această întâlnire a fost punctul de cotitură al invaziei. În loc să respecte ospitalitatea lui Moctezuma, Cortés a decis să-l captureze pe împărat, folosindu-l ca pe o marionetă pentru a controla imperiul. Această trădare a tensionat relațiile dintre spanioli și azteci, iar în cele din urmă a izbucnit o revoltă în capitală.

 

Noche Triste

 

Revolta aztecă a culminat cu evenimentul cunoscut sub numele de Noche Triste (Noaptea Tristei Amintiri), pe 30 iunie 1520, când spaniolii și aliații lor indigeni au încercat să fugă din Tenochtitlan sub acoperirea nopții. Forțele aztece au atacat, provocând pierderi uriașe spaniolilor, iar mulți dintre ei s-au înecat sau au fost uciși în timp ce încercau să traverseze canalele orașului. Deși Cortés a pierdut o mare parte din oamenii și echipamentul său în Noche Triste, el nu a abandonat planul de cucerire. După ce a reorganizat forțele și a adunat noi aliați, a revenit la Tenochtitlan în mai 1521. De data aceasta, strategia sa a fost diferită: a asediat orașul și a blocat toate rutele de aprovizionare, lăsându-i pe azteci să sufere de foame și boli.

 

Cucerirea și căderea Imperiului Aztec

 

Asediul Tenochtitlanului a durat aproape trei luni. Lipsită de alimente și apă, cu populația decimată de variolă, o boală adusă de europeni împotriva căreia aztecii nu aveau imunitate, apărarea aztecă a început să cedeze. La 13 august 1521, orașul a fost cucerit, iar ultimul împărat aztec, Cuauhtémoc, a fost capturat și executat.

 

Victoria spaniolă nu s-a datorat doar superiorității lor tehnologice, ci și exploatării slăbiciunilor politice ale Imperiului Aztec. Cortés a folosit inteligent disensiunile dintre azteci și alte triburi, precum și șocul cultural provocat de armele de foc, caii și bolile europene, pentru a destabiliza și înfrânge o civilizație mult mai numeroasă.

 

Consecințe

 

Cucerirea Tenochtitlanului a marcat sfârșitul Imperiului Aztec și începutul dominației spaniole în America Centrală. Spaniolii au înființat Viceregatul Noii Spanii, cu capitala în Mexico City, construit pe ruinele Tenochtitlanului. Aceasta a devenit una dintre cele mai importante colonii ale Spaniei, iar influența sa s-a extins rapid asupra întregii regiuni.
Colonizarea a adus schimbări dramatice în viața populațiilor indigene. Sistemele politice și religioase ale aztecilor au fost distruse, iar creștinismul a fost impus ca religie dominantă. De asemenea, culturile locale au fost profund afectate, multe tradiții și cunoștințe fiind pierdute sau asimilate în cultura colonială spaniolă.

 

– Trădarea și alianțele strategice: un factor crucial în succesul lui Cortés a fost alianța cu Tlaxcalanii, un trib care fusese mult timp inamic al aztecilor. Acești războinici indigeni au furnizat nu doar forțe de luptă, dar și cunoștințe locale esențiale care au ajutat la cucerirea Tenochtitlanului.

 

– Marina improvizată a lui Cortés: în timpul asediului final al Tenochtitlanului, Cortés a ordonat construirea unei mici flote de bărci, pe care le-a folosit pentru a bloca și ataca orașul pe canalele sale, subminând astfel apărarea aztecă.

 

– Efectul bolilor europene: deși armele și strategia militară au jucat un rol crucial, epidemiile de boli europene, în special variola, au decimat populația indigenă, slăbind dramatic capacitatea de rezistență a aztecilor. Se estimează că între 50% și 90% din populația indigenă a murit în deceniile ce au urmat contactului cu europenii.

 

– Pierderea cunoștințelor aztece: în timpul cuceririi și colonizării, o mare parte din codexurile aztece (manuscrise pictografice) au fost distruse de spanioli, care le considerau păgâne. Astfel, s-au pierdut o mulțime de informații despre istoria, religia și cunoștințele științifice ale aztecilor.

 

Concluzie

 

Cucerirea Imperiului Aztec de către Hernán Cortés a fost unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria mondială. Aceasta nu numai că a dus la căderea unei mari civilizații, dar a pus bazele unei noi ordini mondiale, dominată de puterile coloniale europene. Moștenirea acestei cuceriri este complexă și încă este resimțită în identitatea culturală și socială a Mexicului de astăzi. Pe de o parte, a însemnat sfârșitul unei civilizații strălucitoare, iar pe de altă parte, a fost începutul unui nou capitol în istoria umanității, marcat de schimburi culturale și transformări profunde, care au modelat lumea modernă.

 

Bibliografie

Calendar Rador

https://historia.ro/sectiune/general/hernan-cortes-si-cucerirea-imperiului-aztec-565734.html

https://www.britannica.com/topic/Aztec