Misiune de transport aerian a pompierilor români în Grecia

 

 

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat marți, 13 august, o misiune de transport aerian în Grecia a unui detașament de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

O aeronavă C-130 Hercules și o aeronavă C-27 J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni către Elefsis, având la bord 40 de pompieri și două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Misiunea a fost solicitată de către Departamentul pentru Situații de Urgență, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

 

***

Specialiștii din cadrul IGSU acționează în Grecia ca răspuns la solicitarea de sprijin transmisă de autoritățile elene prin portalul informațional dedicat CECIS (Common Emergency Communication and Information System) al Mecanismului de protecție civilă al UE, ca urmare a situației create de extinderea incendiilor de pădure din ultimele zile.

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE, permițând acordarea asistenței coordonate, eficace și rapide în sprijinul populațiilor afectate. Acesta include o capacitate europeană de răspuns în situații de urgență, pe baza alocării voluntare în comun a resurselor alocate în prealabil de statele membre în vederea desfășurării imediate în interiorul sau în afara UE.