Ucraina îşi continuă atacurile în regiunea rusă Kursk şi a lansat în cursul nopţii mai multe drone asupra acesteia

Ucraina îşi continuă atacurile în regiunea rusă Kursk şi a lansat în cursul nopţii mai multe drone asupra acesteia, a afirmat astăzi ministerul rus al Apărării.

Pe de altă parte, serviciul rus de informaţii externe a avertizat, într-un comunicat publicat astăzi că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar face „paşi nebuneşti” care riscă să ducă la escaladare mult dincolo de Ucraina.

Moscova a admis ieri că zeci de localităţi au fost ocupate de forţele ucrainene în cadrul ofensivei din Kursk, iar preşedintele Vladimir Putin a acuzat Occidentul că a ajutat Kievul şi a avertizat că Moscova va da un „răspuns pe măsură”.

Reporter: Alina Bordeiaşu – „Cu ajutorul stăpânilor săi occidentali” Ucraina încearcă să îşi îmbunătăţească situaţia înaintea unor posibile negocieri de pace, a afirmat Vladimir Putin în timpul unei întrevederi cu oficiali militari şi responsabili de vârf ai unor regiuni aflate la graniţa cu Ucraina.

Putin a acuzat forţele ucrainene că ar ţinti civili şi a spus că nu are ce negocia într-o astfel de situaţie, ameninţând, totodată, cu „un răspuns pe măsură”. Guvernatorul regiunii Kursk, în care se desfăşoară operaţiunea ucraineană, a spus cu acest prilej că forţele ucrainene au capturat 28 de localităţi şi au pătruns circa 12 kilometri în Rusia, pe un front care are 40 de kilometri lăţime. El a adăugat că 121 de mii de civili din zonă au fost evacuaţi şi alţi aproape 50 de mii sunt pe cale de a fi strămutaţi.

Mii de civili au primit ordin de evacuare şi în regiunea învecinată Belgorod. Pe de altă parte, tot ieri, comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a afirmat că forţele sale au capturat 1.000 de kilometri pătraţi – mai mult decât dublu decât au admis ruşii că au pierdut – şi că ofensiva continuă.

O sursă din domeniul securităţii declara în urmă cu două zile că Ucraina speră că, în urma ofensivei, Rusia va disloca o parte din forţele angajate în operaţiuni ofensive în regiunea Doneţk, care presează în mai multe sectoare ale frontului. Presa internaţională scrie însă că, potrivit informaţiilor de la faţa locului, pentru moment operaţiunile ruseşti continuă cu aceeaşi intensitate./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 august