Agenda şedinţei săptămânale de guvern

Guvernul are pe agendă astăzi, în ședința săptămânală, o hotărâre și un proiect de lege privind accelerare anchetelor legate de infracțiunile penale în instituțiile publice.

Intenția este aceea ca sesizările privind aceste fapte, cum sunt cele legate de agresiunile sexuale, să fie trimise rapid procurorilor, chiar dacă ele sunt anonime. Între instituțiile vizate se vor număra și universitățile, în contextul scandalurilor din ultima perioadă. Cu detalii, redactorul RRA Andrei Șerban.

Reporter: Guvernul are pe masa de lucru o hotărâre care se referă la metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă și un proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului legată de activitatea de soluționare a petițiilor. Premierul Marcel Ciolacu are nevoie ca ambele acte normative să fie în vigoare pentru ca sesizările anonime legate de acte penale la locul de muncă, așa cum sunt agresiunile sexuale, să ajungă la procurori și la poliție.

Și tot astăzi, Guvernul va prelungi, până în luna octombrie, perioada în care profesorii și personalul auxiliar din școli pot să primească prima de carieră didactică și pe cea profesională. Inițial, beneficiarii acestor prime puteau să folosească banii doar în anul școlar 2023-2024. Reamintesc că aceste prime au fost obținute după greva din educație de anul trecut, iar banii pot să fie folosiți pentru plata de cursuri de pregătire profesională, cumpărarea de echipamente IT și de cărți de specialitate./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 14 august