Ceremonii prilejuite de Ziua Marinei

Continuă manifestările prilejuite de Ziua Marinei, la 122 de ani de la prima aniversare. Astăzi, 14 august, ‘Ziua Recunoştinţei’ va fi marcată la Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea, prin organizarea unor ceremonii militare şi religioase în memoria eroilor marinari care şi-au jertfit viaţa pentru ţară. Mai multe amănunte aflăm de la corespondentul RRA în judeţul Constanţa, Sorin Cealera.

Reporter: La Constanța, ceremonia militară și religioasă se va desfășura între orele 8:30-9:30 la Monumentul ‘Crucea Marinarilor’ de pe faleza Cazinoului. Vor fi comemorați eroii marinari care își dorm somnul de veci în adâncul mărilor.

Forțele Navale Române au luptat pentru prima dată în Războiul de Independență prin flotila de pe Dunăre, apoi în Primul Război Mondial, când au avut loc acțiuni navale pe Dunăre, dar și pe mare, și în cel de-al Doilea Război Mondial, când Marina Română a desfășurat numeroase misiuni de apărare a litoralului românesc, de protecție a transporturilor și de evacuare a trupelor.

Ziua Recunoștinței va fi marcată și la Mangalia, începând cu ora 9:00, printr-o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Marinarului și Constructorului Naval din portul turistic, dar și în garnizoana Tulcea, la Cimitirul Eroilor, de la ora 9:00 şi, începând cu ora 8:00, în Portul Militar Brăila, unde militarii Comandamentului Flotilei Fluviale ‘Mihail Kogălniceanu’ își vor comemora eroii. La Constanța, de la ora 10:00, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, militarii care s-au remarcat pe parcursul anului de instrucție vor fi recompensați cu distincții, embleme și medalii militare de conducere a Ministerului Apărării Naționale și cea a Statului Major al Forțelor Navale.

Realizator: Mâine, de Ziua Marinei, peste 3.000 de militari cu 15 nave de război, avioane de luptă şi elicoptere vor lua parte la demonstraţiile de la Constanţa./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 14 august