Astăzi, fiecare al cincilea copil din lume trebuie să îndure de două ori mai multe zile extrem de călduroase decât acum 60 de ani, potrivit unui raport publicat de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, UNICEF, marți, ora locală, la New York.
Experții organizației au amintit că anul 2023 a fost cel mai cald an din toate timpurile, iar anul acesta acest record ar putea fi doborât. Potrivit calculelor lor, dificultățile cauzate de căldură afectează aproximativ jumătate de miliard de copii din întreaga lume, cei mai mulți în Africa, dar, de exemplu, 36 de milioane de copii sunt afectaţi şi în Statele Unite. Această problemă afectează 123 de milioane de minori din partea de vest și centrală a continentului negru – procentul lor este aproape de 40% – și situația este deosebit de dificilă pentru cei care trăiesc în Mali, Niger, Senegal și Sudan, unde numărul de zile în care temperatura ajunge la 35 de grade Celsius se apropie sau depășește 200 pe an.
Oficialii UNICEF au avertizat că organismul copiilor este mult mai puțin adaptat la căldură decât cel al adulților. Căldura extremă afectează și educația: doar în primele luni ale acestui an, cel puțin 80 de milioane de copii au lipsit de la școală din astfel de motive. Organizația mondială a cerut o protecție specială a categoriilor cu cele mai vulnerabile organisme împotriva extremelor meteorologice „potențial mortale”.
Catherine Russell, directorul general al Fondului pentru copii, a subliniat că este important ca semnatarii Acordului de la Paris menit să atenueze încălzirea globală să ia măsuri suplimentare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră./rganciu/cpodea
HIRADO.HU – 14 august