2024. augusztus 19.

A hőhullám ma is érezteti hatását az ország nagy részén

Délelőtt 10 órától Arad és Temes megyékben vörös színjelzésű riasztás lesz érvényben a tartós hőség miatt. A legmagasabb hőmérsékleti értékek elérhetik a 38-39 fokot. Az ország déli és nyugati részén nagy területen narancssárga színjelzésű hőségriadó lesz érvényben. Az érintett régiók a következők lesznek: Dél-Bánát, a Körösök vidékének északi és középső része, Nyugat- és Délnyugat-Erdély, Nyugat- és Dél-Olténia, Dél- és Közép-Munténia. Itt a hőmérséklet eléri majd a 36-38 fokot. Az ország többi részén sárga kóddal figyelmeztetnek a várhatóan 33-36 fokos hőmérsékletre. Csak Dobrudzsa tengerparti területe mentesül mindezen figyelmeztetések alól. (Radio România Actualităţi)

Románia az év első négy hónapjában közel 600 millió euró értékben importált húst és húskészítményeket

Ezzel szemben az export ezekből mindössze 200 millió euró értékű volt – tette közzé ma az Országos Statisztikai Intézet (INS). Az élő állatok behozatala meghaladta a 83 millió eurót, főként Magyarországról, Németországból és Hollandiából, ami közel 30 százalékkal több, mint 2023-ban. Az export is nőtt. Az Európai Unióba irányuló élőállat-kivitel értéke meghaladta a 60 millió eurót a vizsgált időszakban, a fő célországok Magyarország, Görögország és Horvátország voltak – derült ki az INS adataiból. (Radio România Actualităţi)

A hatóságok hetvenhat turistát mentettek ki a Fogarasi Havasokból

A kirándulók azt követően rekedtek a Moldoveanu csúcs területén miután egy bekötőút beszakadt. Az Argeș megyei Rendkívüli Helyzetek Felügyelősége közölte, hogy az utolsó turistákat este kisbuszokkal biztonságban elszállították Curtea de Argeșbe. A küldetés, amelyben mentők, tűzoltók és hegyi csendőrök vettek részt, a kora reggeli órákban kezdődött. A mentési munkálatokat a zord terep is nehezítette. A Valea Reán található Stâna lui Burnei felé vezető út az iszap miatt beszakadt, és a hegyimentők azt tanácsolják a turistáknak, hogy hagyjanak fel minden olyan tervvel, amely a Moldoveanu csúcs megmászására irányul. (Radio România Actualităţi)

Holnap kezdődik a „Roncsautó Plusz” (Rabla Plus) program harmadik szakasza

Ez a természetes és jogi személyeket, közigazgatási és területi intézményeket, valamint közintézményeket egyaránt célozza. A magánszemélyek egy használt autó selejtezéséért cserébe új autó vásárlásához ökocímkét kapnak. Az ökocímke értéke 25 500 lej egy elektromos autóért és 13 000 lej egy elektromos motorkerékpárért.
A közintézmények 120 000 lej értékű ökocímkét kapnak egy új autó vásárlásáért, anélkül, hogy egy régi autó selejtezésére köteleznék őket. (Radio România Actualităţi)

Ma kezdődnek az idei érettségi vizsgák őszi szakaszának írásbeli vizsgái

Elsőként a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgájára kerül sor. A közszolgálati rádió riportere, Mihaela Dragomir a reggeli hírműsorban ismertette a részleteket: A vizsgák reggel 9 órakor kezdődnek, a tantermekbe érvényes személyi igazolvány alapján lehet majd belépni reggel fél 9-ig. A feladatok kidolgozására rendelkezésre álló idő három óra. A vizsgázók nem tarthatnak mobiltelefont, jegyzetfüzetet, tankönyvet, kézikönyvet, jegyzetet vagy más elektronikus számítástechnikai vagy kommunikációs eszközt a vizsgateremben, és aki megszegi ezeket a szabályokat, az a vizsgáról való kizárást kockáztatja. A mai román nyelv és irodalom vizsga után a következő napokban a profiltól függően matematikából vagy történelemből adnak számot tudásukról a maturandusok. Az első eredményeket augusztus 26-án, a fellebbezések utáni végleges eredményeket pedig augusztus 30-án teszik közzé. A jövő évtől az oktatási minisztérium azt tervezi, hogy a diákok a javítás után megtekinthetik az országos vizsgák írásbeli dolgozatát, és eldönthetik, hogy meg akarják-e óvni az osztályzatukat vagy sem. Az idén több mint 33 ezer jelentkező regisztrált a pótérettségire. (RADOR – Románia Rádió)

Székely Ervin, RADOR