Premierul și ministrul sănătății au discutat despre situația de la Spitalul “Sf. Pantelimon“ din Capitală

Premierul și ministrul sănătății au discutat astăzi, la sediul Guvernului, despre situația de la Spitalul “Sf. Pantelimon“ din Capitală, vizată de o anchetă penală în cadrul căreia doi medici de la ATI sunt cercetați pentru omor.

După întâlnire, Alexandru Rafila a anunțat că Societatea Mondială și cea Europeană de Anestezie și de Terapie Intensivă au fost contactate pentru a face un audit medical independent al lucrurilor care s-au întâmplat la unitatea medicală. Ulterior, recomandările experților internaționali vor fi supuse dezbaterii publice, a precizat ministrul sănătății.

Alexandru Rafila: Este vorba de o discuție mai largă, care trebuie făcută în societatea românească, iar ea se referă la modul de tratament a pacienților aflați în stadiile terminale. Ea nu se poate face doar printr-o decizie administrativă. Trebuie să existe o discuție largă cu societățile profesionale, cu organizațiile de pacienți, iar lucrul acesta se poate face foarte bine având sprijinul acestor societăți internaționale.

Realizator: Dezbaterea publică a protocoalelor de bună practică ar putea să facă parte dintr-un proces legislativ, care să promoveze noi reglementări privind tratarea pacienților de la Terapie Intensivă, au precizat surse politice, citate de redactorul RRA, Andrei Șerban. Ministrul sănătății a fost întrebat de jurnaliști și pe tema unei eventuale demisii din funcție, iar Alexandru Rafila a spus că prioritatea sa este restabilirea încrederii în sistemul medical.

Alexandru Rafila: Acest lucru este cel care mă preocupă. Eu nu am o problemă, nu este vorba despre demisia mea. Eu când plec de la Ministerul Sănătății, vreau să las lucrurile în ordine, din punct de vedere al tuturor argumentelor necesare pentru că oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate./astanimir/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 19 august