Serghei Lavrov a cerut Germaniei să răspundă la întrebările Rusiei cu privire la „Nord Stream”

Germania trebuie să răspundă la toate întrebările ridicate de Rusia cu privire la atacurile teroriste asupra gazoductelor „Nord Stream”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un comentariu pentru ziarul „Izvestia”.

„Germania trebuie să răspundă la toate întrebările. În primul rând, trebuie să înceteze refuzul categoric de a prezenta acele fapte pe care nu le-au putut descoperi. Și atunci când nici măcar o parte din informațiile pe care noi le solicităm nu sunt furnizate prin canale oficiale, ci apar în materiale din ziare, de altfel concomitent în trei, după părerea mea, publicații germane, şi în publicaţia americană „The Wall Street Journal”, acest lucru sugerează că toate acestea au fost înscenate, desigur” – a spus ministrul rus.

După cum a subliniat Lavrov, ucrainenii nu ar fi fost capabili să efectueze un atac terorist împotriva „Nord Stream” fără ajutorul american. „Acum începem să observăm încercări de a da vina pe un grup de ofițeri beți, care, împreună cu nişte oameni de afaceri care au băut cu ei, fie au angajat pe cineva, fie au decis să învețe singuri să se scufunde” – a spus șeful al serviciului diplomatic rus. „Chiar dacă printre persoanele menționate în presa germană, se numără ucraineni şi au fost cumva implicaţi în asta, este clar că aceştia nu ar fi putut să o facă singuri. Este clar că pentru a efectua un astfel de atac terorist a existat o comandă de sus, aşa cum se spune la noi ,”iar cel mai înalt punct pentru Occident este, desigur, Washington” – a adăugat ministrul rus de externe.

Potrivit afirmaţiilor lui Lavrov, „toată această operațiune a fost concepută pentru a distrage cumva opinia publică atât din Germania, cât și din lume de la adevărații autori, vinovați și executanţi ai acestui act terorist”. „Vom insista asupra unei anchete internaționale transparente” – a continuat Serghei Lavrov. „Este o rușine pentru Germania să accepte pur și simplu în tăcere modul în care a fost lipsită de baza pe termen lung pentru energie și, în consecință, bunăstarea economică, care era, în general, cheia dezvoltării sale de mulți ani, timp de multe decenii sub formă de livrări stabile de gaz rusesc la prețuri rezonabile. Germania a înghițit (acest lucru) în tăcere, fără a face niciun comentariu” – a conchis Lavrov./ssirbu/dstanesc

https://tass.ru/politika/21635521

www.tass.ru – 19 august