Blocul Naţional Sindical solicită Arhivelor Naţionale consultări urgente pentru stabilirea unor tarife accesibile pensionarilor

Blocul Naţional Sindical solicită Arhivelor Naţionale consultări urgente pentru stabilirea unor tarife accesibile pensionarilor.

BNS atarge atenţia că taxele actuale, stabilite printr-un ordin al Preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, sunt mult prea mari şi depăşesc posibilităţile financiare ale pensionarilor, în special pe ale celor cu venituri mici şi medii.

Reporter: Este inacceptabil ca pensionarii din România, care deja se confruntă cu dificultăţi economice, să fie împiedicaţi să îşi valorifice drepturile legale din cauza unor sume uriaşe pentru eliberarea documentelor necesare recalculării pensiilor. Dacă unul din cinci pensionari ar plăti suma medie pentru accesarea documentelor de vechime, discutăm la nivel naţional de o afacere de jumătate de miliard de euro, notează sindicaliştii.

Prin urmare, BNS lansează un apel public către Arhivele Naţionale ale României să iniţieze de urgenţă consultări cu operatorii economici autorizaţi, în vederea stabilirii unor tarife mai mici pentru accesarea serviciile de arhivare destinate pensionarilor din sistemul public de pensii.

Începând cu data de 1 septembrie va intra în vigoare legea din 2023 care le permite pensionarilor recalcularea pensiilor pe baza veniturilor brute realizate de-a lungul activităţii desfăşurate./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 20 august