În Republica Moldova a fost lansată prima misiune de monitorizare a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului proeuropean de la 20 octombrie

În Republica Moldova, prima misiune de monitorizare a alegerilor prezidenţiale şi a referendumului proeuropean de la 20 octombrie a fost lansată astăzi, la Chişinău, de către organizaţia nonguvernamentală „Promo-LEX”. Vine cu detalii, Victoria Cernea.

Reporter: În ziua alegerilor, aproximativ 600 de observatori vor urmări desfășurarea scrutinului în secțiile de votare. Alți 140 de observatori vor fi detașați pentru a monitoriza procesul electoral în afara secțiilor, inclusiv în regiunea transmistreană. Monitorizarea în diasporă va avea loc în cel puțin 50 de secții de votare. Datele au fost prezentate de către directorul de program la Promo-LEX, Nicolae Pamfil.

Nicolae Pamfil: Perioada de activitate a misiunii de observare este de șase luni de zile în total, care cuprinde inclusiv elaborarea raportului final, dar cea mai vizibilă perioadă de activitate va fi totuși cea următoare, atunci când vom avea și observatorii pe termen lung detașaţi în teritoriu. Deci observatorii pe termen lung vor activa timp de trei luni, inclusiv pentru turul doi, dacă va fi cazul, la fel precum și observatorii pe termen scurt.

Reporter: Pe 21 august începe oficial perioada de înregistrare a candidaturilor la alegerile prezidențiale din Republica Moldova./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 august