MAGYAR NEMZET: Un sfert din tinerii din România ar dori să părăsească ţara

 

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 19 august 2024 – Tinerii consideră că trăiesc mai prost decât în urmă cu patru ani. Un sfert dintre tinerii din România ar părăsi ţara temporar pentru a se angaja, 13% ar face acelaşi lucru din cauza studiilor, iar 10% dintre ei ar pleca definitiv din România – reiese dintr-un sondaj proaspăt. Sondajul efectuat în rândul unor tineri cu vârsta între 14 şi 35 de ani apreciază că una din dorinţele de emigrare ar consta în faptul că tinerii care trăiesc în România afirmă că trăiesc mai rău decât în urmă cu 4 ani. Celălalt motiv este lipsa perspectivelor profesionale şi sociale. Mulţi tineri din România sunt nevoiţi să emigreze din cauza lipsei de locuri de muncă sau a salariilor mici.

În rândul tinerilor sub 24 de ani şomajul se apropie de 22%, ceea ce este de patru ori mai mare faţă de media pe ţară – relata pe marginea datelor portalul transilvan Maszol.

O problemă serioasă este reprezentată şi de situaţia locativă şi cea de şcolarizare. Potrivit datelor Eurostat, până la 30 de ani bărbaţii tineri din România amână să părăsească domiciliul părinţilor, iar până la vârsta de 25,4 ani şi femeile tinere. Majoritatea tinerilor consideră că sistemul de învăţământ este rigid şi ineficient.

În cadrul unei convorbiri la masa rotundă, economistul  Béla-Gergely Rácz, adjunct al secţiei de economie a UBB, a vorbit despre faptul că în ultimele decenii a emigrat un sfert din populaţie, situaţie ce provoacă probleme uriaşe în sistem. Expertul a evidenţiat în primul rând efectele economice negative ale lipsei forţei de muncă şi a emigrării.

După cum a menţionat, sistemul pensiilor şi cel sanitar depind de populaţia activă, iar dacă forţa de muncă părăseşte ţara, în sistem apar probleme serioase pentru care, deocamdată, nu există soluţii. Din perspectiva unui cadru didactic, a mai adăugat că în timp ce câţiva studenţi sunt într-adevăr informaţi şi participă la procesele sociale, majoritatea tinerilor pur şi simplu nu sunt interesaţi de această problemă.

(Autor: István Pataky)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2024/08/romania-fiataljainak-egynegyede-elhagyna-az-orszagot

Traducerea: Imola Stănescu/RADOR RADIO ROMANIA/istanesc/cciulu