Relaţia dintre Germania şi Ungaria este importantă, declară preşedintele Ungariei

Relaţia dintre Germania şi Ungaria este de o importanţă capitală atât din punct de vedere al alianţei, cât şi din punct de vedere strategic – a declarat luni preşedintele ungar Tamás Sulyok, la o conferinţă de presă care a avut loc după întrevederea cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, la Sopron, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la Picnicul Paneuropean. La acest eveniment, care a avut loc în 1989, a fost deschis pentru prima dată graniţa ungaro-austriacă în faţa sutelor de cetăţeni est-germani. Tamás Sulyok a adăugat că în ciuda divergenţelor de opinie dintre guvernele celor două ţări, cu privire la anumite probleme, „noi, şefii de stat, avem posibilitatea de a face o punte de legătură”. „Sunt sigur că printr-o abordare bazată pe respect reciproc şi un dialog onest (…) putem nu numai să ne păstrăm relaţiile, ci să facem şi ca acestea să devină mai strânse”, a subliniat şeful statului ungar, adăugând că aniversarea Picnicului Paneuropean este o bună oportunitate pentru toate aceste lucruri.
Picnicul Paneuropean a fost un punct de cotitură în istoria Europei, „de fapt, calul troian al unificării Germaniei”, a subliniat preşedintele Ungariei. Oficialul ungar şi-a exprimat recunoştinţa şi mulţumirile organizatorilor, facilitatorilor şi participanţilor la picnic. Tamás Sulyok a afirmat că în urma exemplului acestora, cooperarea dintre cele două ţări ar trebui să se concentreze în primul rând pe elemente de perspectivă, pe lucrurile care ne leagă – fie pe baza valorilor, fie pe baza intereselor. Tamás Sulyok a subliniat că împreună cu Frank-Walter Steinmeier au fost de acord că cele două ţări se consideră parteneri politici şi economici importanţi, iar în majoritatea problemelor europene, aliaţi. Scopul nostru comun este să păstrăm relaţiile de prietenie şi să consolidăm relaţiile bune, a precizat preşedintele ungar. Şeful statului a vorbit şi despre faptul că companiile germane au devenit cel mai activ grup de investitori din Ungaria, iar companiile germane care activează în Ungaria îşi extind constant activităţile. Colaborarea interinstituţională dintre cele două state este remarcabilă şi în domeniile educaţiei, cercetării şi inovării şi atât cetăţenii de naţionalitate germană care locuiesc în Ungaria, cât şi maghiarii care locuiesc în Germania sunt priviţi drept o verigă importantă în consolidarea relaţiilor.
Preşedintele Ungariei a adăugat că la Budapesta se află singura universitate cu predare în limba germană din afara ţărilor vorbitoare de limbă germană, iar dacă la Universitatea Andrássy va fi lansat şi programul de studii de licenţă, în Ungaria se va putea studia în limba germană de la grădiniţă şi până la obţinerea unui doctorat – ceea ce este unic în Europa. Tamás Sulyok a subliniat, de asemenea, că pentru unguri, identitatea naţională, cultura, tradiţiile, limba şi suveranitatea sunt probleme importante şi esenţiale.
Ungurii cred într-o alianţă europeană a unor state naţionale independente, a afirmat Tamás Sulyok, adăugând că opiniile diferite despre Europa nu ne separă, ci întotdeauna ne unesc. Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat, la rândul său, bucuria pentru aniversarea la Sopron a Picnicului Paneuropean. Picnicul Paneuropean nu a reprezentat doar o cale către unitatea germană, ci şi sfârşitul divizării Europei, întrucât acest eveniment, la care 600 de cetăţeni ai RDG au ajuns în Austria, a contribuit în mare măsură la o Europă fără frontiere, a declarat preşedintele german. Frank-Walter Steinmeier a subliniat că oraşul Sopron reprezintă prietenia dintre cele două popoare într-un mod aparte. Sopron este un simbol al solidarităţii, libertăţii şi unităţii europene, a precizat președintele Germaniei. Şeful statului german a subliniat că în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, Ungaria are o mare responsabilitate, mai ales în ceea ce priveşte războiul dintre Rusia şi Ucraina. Frank-Walter Steinmeier a adăugat că doreşte ca la aniversarea picnicului valorile noastre europene comune să fie consolidate. Şi-a exprimat, totodată, convingerea că cele două ţări au nevoie una de cealaltă şi de Uniunea Europeană. Preşedintele Germaniei a afarmat, de asemenea, că în timpul provocărilor geopolitice actuale este important ca unitatea şi capacitatea de acţiune a UE să fie păstrate. Ungaria are o mare responsabilitate şi un rol important în consolidarea unităţii UE, deoarece cheia forţei Europei constă în unitate, a adăugat oficialul german.
Frank-Walter Steinmeier a declarat că în vederea consolidării relaţiilor bilaterale, schimbul de idei cu Tamás Sulyok va continua în octombrie, la Cracovia şi, de asemenea, l-a invitat pe preşedintele Ungariei la Berlin./vblanka/dsirbu

MTI – 20 august