Secretarul de stat ungar János Nagy a participat la Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Zilele Culturale Maghiare din Cluj arată cât de bogată este moştenirea noastră culturală, dar subliniază şi responsabilitatea noastră comună pentru păstrarea acesteia – a declarat luni seara secretarul de stat ungar János Nagy, coordonatorul Cancelariei prim-ministrului ungar, la Cluj-Napoca, la Gala de deschidere a celei de-a 15-a ediţii a festivalului cultural maghiar din Transilvania. În discursul său, adresat publicului ce a umplut până la refuz Teatrul Maghiar, politicianul a amintit că în urmă cu 708 ani, regele Carol Robert de Anjou a redat Clujului rangul de oraş liber regesc, iar acum 15 ani, câţiva tineri au decis să organizeze un festival cultural maghiar în capitala Transilvaniei. „Anul 2010 a marcat, atât în Ungaria, cât şi aici, la Cluj, începutul unei noi ere. O perioadă plină de provocări şi lupte, dar, în acelaşi timp, o epocă de progres şi mândrie” – a afirmat János Nagy. Secretarul de stat a subliniat că Zilele Culturale Maghiare din Cluj au devenit unul dintre cele mai mari evenimente culturale din Bazinul Carpatic, fiind un exemplu urmat de multe alte oraşe din Transilvania. În opinia sa, „acesta este un act curajos”, în concordanţă cu cugetarea principelui Gabriel Bethlen: „Nu putem face întotdeauna ceea ce trebuie, dar întotdeauna trebuie să facem ceea ce putem”.
Secretarul de stat a amintit că dacă în trecut, tema de discuţie era supravieţuirea, în prezent, este vorba despre construcţie, iar Guvernul ungar oferă tot sprijinul necesar. Chiar şi astăzi, mulţi ar prefera ca maghiarii să se vadă mici, slabi şi uşor de învins, dar, deşi maghiarii trăiesc în ţări diferite, reprezintă cea mai numeroasă naţiune din Bazinul Carpatic. „Împreună suntem puternici, separaţi suntem slabi!”, a afirmat politicianul ungar.
János Nagy a menţionat, de asemenea, angajamentul maghiarilor faţă de pace şi faptul că popoarele din Bazinul Carpatic şi Europa Centrală au prosperat întotdeauna prin colaborare. „Putem trăi săraci – separat, sau bogaţi – împreună” – a adăugat János Nagy.
Politicianul de la Budapesta a subliniat că Ungaria este interesată de dezvoltarea României şi, pe durata cât va deţine preşedinţia Uniunii Europene, va sprijini aderarea României la spaţiul Schengen terestru, precum şi proiectul trenului de mare viteză Budapesta-Cluj-Napoca, care ar putea continua până la Bucureşti. Potrivit acestuia, „comunitatea maghiară din Transilvania poate fi puntea prin care Budapesta şi Bucureştiul pot comunica şi găsi obiective comune”.
„La mulţi ani, Cluj-Napoca! Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi!” – i-a salutat pe cei prezenţi organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj şi preşedintele Asociaţiei Clujul Comoară, Balázs Gergely, cu ocazia aniversării oraşului.
Balázs Gergely a menţionat că în acest an, au pregătit două cadouri: un puzzle de 1.000 de piese, care reprezintă Piaţa Unirii plină de participanţi la festival, şi o carte poştală veche cu imaginea Bisericii Sfântul Mihail, premiată în acest an cu premiul Europa Nostra.
Pentru noi, cei 15 ani ai Zilelelor Culturale Maghiare din Cluj oferă un nou cadru timpului care trece” – a afirmat preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Hunor Kelemen, adăugând că termenul „noi” include comunitatea maghiară din Transilvania, Partium, Maramureş, Ungaria şi din întregul Bazin Carpatic. Politicianul a adăugat că din perspectivă istorică, 15 ani nu sunt mulţi, dar suficienţi pentru a planifica încă 15 ani, o tradiţie care trebuie păstrată. „Cultura nu trebuie anulată, ci iubită, înţeleasă şi trăită. Comunitatea nu trebuie evitată, ci reclădită constant” – a declarat preşedintele UDMR, subliniind că organizatorii ZMC exact asta fac.
La gala de deschidere a fost decernat Premiul „Kincses Kolozsvárért” („Premiul pentru Clujul Comoară”), cu care Asociaţia „Clujul Comoară” doreşte să recunoască, anual, contribuţia deosebită a unei personalităţi la viaţa culturală a Transilvaniei şi a Clujului. Anul acesta, premiul a fost acordat istoricului în vârstă de 94 de ani Ákos Egyed, pentru activitatea sa remarcabilă în domeniul istoriografiei maghiare şi pentru eforturile sale neobosite în organizarea comunităţii şi a popularizării ştiinţei.
Gala de deschidere s-a încheiat cu spectacolul de dans „Nagyvárosi Vándorok” („Călători urbani”) al Ansamblului Folcloric de Stat din Ungaria./vblanka/dsirbu

MTI – 20 august