Revista presei internaționale – 21 august

Președintele Joe Biden a fost întâmpinat cu ovații îndelungi la Convenția democrată de la Chicago, unde i-a predat ștafeta electorală Kamalei Harris, cerându-i „apărarea” democrației, scrie presa internațională. La Chicago, între fervoare și emoție, Biden a numit-o pe vicepreședinta Kamala Harris „dură, experimentată și onestă”, „cel mai bun om pentru a conduce țara”, citează The New York Times. Dacă primele zile ale Convenției Naționale Democrate se desfășoară într-o atmosferă de unitate, „ce e mai greu abia acum va urma” pentru Kamala Harris, crede Politico. Harris trebuie să folosească săptămâna aceasta pentru a vorbi și despre viitorul Americii, ea trebuie să fie candidatul schimbării, dar și al continuității, subliniază The Guardian. O administrație Kamala Harris va continua politica actuală a Americii de gestionare a concurenței strategice cu China pentru a evita un război, potrivit unui plan cheie al platformei politice a Democraților, dezvăluie The Washington Times.
Într-un război al declarațiilor între Moscova și Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat că forțele sale își ating obiectivele în regiunea rusă Kursk, unde au lansat o operațiune de o amploare fără precedent pe 6 august, notează La Libre Belgique. Zelenski a confirmat, de asemenea, că nu și-a informat aliații occidentali în prealabil cu privire la pregătirea ofensivei pe teritoriul Rusiei, completează ziarul belgian. Președintele ucrainean spune că dorește să elaboreze până în noiembrie, data alegerilor prezidențiale din Statele Unite, un plan care să servească drept bază pentru un viitor summit de pace la care ar trebui invitat și Kremlinul, adaugă Liberation. Între timp, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a discutat cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umierov, despre operațiunile militare ale Ucrainei și despre sprijinul continuu din partea aliaților pentru a răspunde nevoilor militare urgente ale armatei ucrainene, consemnează Korespondent.
Premierul indian Narendra Modi va vizita Varșovia și Kievul, în contextul eforturilor de consolidare internă a Europei, titrează Visegrad Insight. În prima vizită a unui premier indian în funcție, după 45 de ani, Modi va merge la Varșovia cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Polonia și India, având planificte întrevederi cu președintele polonez Andrzej Duda și cu premierul Donald Tusk, detaliază TVP World și PAP. Cooperarea în domeniul apărării și consolidarea comerțului vor figura pe agenda discuțiilor lui Modi cu liderii Poloniei, comerțul bidirecțional valorând aproximativ 6 miliarde de dolari, ceea ce face din Polonia cel mai mare partener comercial al Indiei din Europa Centrală și de Est, menționează Hindustan Times. În plus, Polonia găzduiește o comunitate indiană de aproximativ 25.000 de persoane, completează ziarul indian și anunță că, după Polonia, premierul indian va vizita Ucraina, pe 23 august, pentru prima dată de la începutul războiului ruso-ucrainean. Vizita lui Modi în Ucraina este văzută ca un act de echilibru după călătoria sa la Moscova, în perioada 8-9 iulie, la Summitul anual India-Rusia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul Narendra Modi s-au întâlnit în marja Summitului G7 din Italia din iunie și, de asemenea, în marja Summit-ului G7 din Japonia, de anul trecut. Anterior, s-au întâlnit la reuniunea COP de la Glasgow, din 2021, în timp ce ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a vizitat New Delhi în martie, pentru a îndemna India să-și asume un rol mai important în eforturile de pace, amintește Hindustan Times și subliniază că, înainte de invazia rusă, comerțul bilateral dintre India și Ucraina valora peste 3 miliarde de dolari, existând cooperare în domenii precum industria grea, căile ferate și apărare. Înainte de vizita istorică a premierului Narendra Modi în Ucraina, guvernul indian a indicat că poziția sa cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina rămâne neschimbată – și anume că asigurarea păcii este posibilă doar prin dialog și diplomație, reafirmând dorința Indiei de a ajuta la restabilirea păcii, fără însă a iniția eforturi de mediere în mod individual, precizează Times of India.
În timp ce Australia încearcă să aprofundeze legăturile economice și de securitate cu vecinii săi din Asia de Sud-Est și Pacific, parțial ca răspuns la demersurile Chinei pentru o mai mare influență în regiune, Australia și Indonezia au încheiat un nou pact istoric de securitate, care va asigura mai multe exerciții comune și vizite militare reciproce, informează The Guardian. Premierul australian Anthony Albanese i-a spus ministrului indonezian al apărării, Prabowo Subianto, că nu există „o relație mai importantă decât cea dintre cele două mari națiuni”, subliniind că „tratatul istoric” va „consolida cooperarea puternică în domeniul apărării prin aprofundarea dialogului, întărirea interoperabilității și îmbunătățirea aranjamentelor practice, ajutând ambele țări să își susțină reciproc securitatea, contribuind și la stabilitatea regiunii, reține ziarul britanic. La rândul său, Prabowo Subianto a spus că Indonezia și Australia „au avut suișuri și coborâșuri pe măsură ce situația politică și cea geopolitică au evoluat” și au ajuns la un nou acord după „mai multe decenii de cooperare foarte strânsă”, citează The Guardian.
Peste 200 de avioane de luptă sud-coreene și americane vor efectua zboruri timp de cinci zile, săptămâna aceasta, în cadrul exercițiilor anuale Ulchi Freedom Shield, concepute pentru a spori pregătirea comună a armatelor sud-coreeană și americană împotriva amenințărilor reprezentate de Coreea de Nord, relatează Reuters. Coreea de Nord denunță în mod obișnuit exercițiile anuale Ulchi Freedom Shield, care au început luni și se vor desfășura până pe 29 august, acuzând că ar alimenta tensiunile în peninsula coreeană și numindu-le repetiții pentru un război nuclear, explică The Economic Times și atenționează că Phenianul și-a intensificat capacitățile de război tactic care implică rachete cu rază scurtă de acțiune și artilerie grea având ca scop lovirea Sudului, după ce a făcut progrese semnificative în programele nucleare și de rachete balistice cu rază mai lungă.

Cristina Zaharia, RADOR RADIO ROMÂNIA